Under måndagen presenterade Scania bokslutet för 2019. Där visar siffror att orderingång sjunker med nio procent samtidigt som försäljningen ökade och man redovisade ett rekordresultat på hela 17,5 miljarder kronor. Foto: Henrik Montgomery / TT/Jonas Ekströmer / TT

Mitt i coronakrisen – rekordresultat för Scania

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen presenterade Scania bokslutet för 2019. Där visar siffror att orderingång sjunker med nio procent samtidigt som försäljningen ökade och man redovisade ett rekordresultat på hela 17,5 miljarder kronor.

Bokslutet för den tyska lastbilkoncernen Traton, där bland annat Scania ingår, presenterade under måndagseftermiddag. Antalet sålda fordon ökade med tre procent och försäljningsintäkterna ökade med sju procent samtidigt som orderingången fortsatte sjunka. Antal ordrar är nere på 89 000 fordon, vilket är en klar minskning med nio procent jämfört med året innan.

Trots det ökade alltså nettomsättningen med elva procent och företaget gör en rekordvinst på 17,5 miljarder kronor. Vilket enligt Scanias bonusavtal med facken ger varje anställd ett tillskott på 51 433 kronor i den årliga bonusen.

– 2019 blev ett år av fortsatt tillväxt och med många rekord för Scania. Fordonsleveranserna nådde historiskt höga nivåer, likaså servicevolymen, kommenterar Scanias vd Henrik Henriksson.

Coronakrisen oroar

Samtidigt oroar självklart coronakrisen och företaget har redan vidtagit flera åtgärder den senaste tiden.

”Den totala potentiella påverkan för Scania som Coronavirusets utbrott orsakar är i nuläget inte möjlig att förutse, givet det osäkra läget. Vi följer utvecklingen på en daglig basis och håller en tät kontakt med våra kunder, leverantörer, fackliga representanter och andra partners.”, skriver man i sin bokslutskommuniké.

Scania meddelade förra veckan att produktionen kommer att stoppas i minst två veckor på grund av komponentbrist som råder till följd av coronakrisen.

– Det berör ungefär 9 000 medarbetare, som då inte har den ordinarie sysselsättningen att se fram emot de kommande 14 dagarna, sade Hans-Åke Danielsson, presschef på Scania.

Anställda blir arbetsbefriade

Senare meddelade företaget att de har kommit överens med fackliga organisationer om ett lokalt avtal om de tilltänka korttidspermitteringar. Verkstadsarbetare och tjänstemän som berörs och som kommer bli arbetsbefriade kommer att behålla sin lön, men att ett avdrag på 7,5 procent kommer att tillkomma.

Permitteringarna gäller i två veckor fram till den 13 april, Men företaget håller öppet för att perioden kan förlängas.

Scanias resultat i siffror

  • Nettoomsättningen ökade med 11 procent till MSEK 152 419 (137 126)
  • Rörelseresultatet ökade med 26 procent till MSEK 17 488 (13 832)
  • Kassaflödet uppgick till MSEK 10 994 (3 718) för Fordon och Tjänster

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.