Foto: TT

Scania stoppar produktionen i Södertälje och Europa

Uppdaterad
Publicerad

Scania tvingas stänga sina fabriker i Södertälje och stora delar av Europa på grund av komponentbrist som uppstått efter coronakrisen.

Fabrikerna i Sverige, Holland och Frankrike står stilla på grund av komponentbrist och som en effekt av stora störningar i leverantörs- och logistikkedjan.

– I nuläget handlar det om att vi tar en paus i 14 dagar, det är det enda jag kan säga. Sen får vi avvakta om var utvecklingen tar vägen. Viktigast just nu är att vi ser till att vi inte äventyrar våra kunder, säger Hans-Åke Danielsson, presschef på Scania.

Står stilla i två veckor

Bristen har tvingat Scania att stänga sina fabriker i stora delar av Europa och företaget räknar med att produktionen nu kommer att stå stilla i minst 14 dagar.

– Det viktigaste just nu är att vi inte äventyrar våra kunder. Vi kommer att ha serviceverkstäder och reservsdelsförsörjningen igång, säger Hans-Åke Danielsson och forsätter;

– Men vi tillverkar inga lastbilar och komponenter i Södertälje under den här fjortondagarsperioden.

Scanias industriella verksamhet i Latinamerika, som svarar för cirka en femtedel av bolagets produktionsvolymer, fortgår tills vidare som planerat, skriver företaget.

Tusentals medarbetare påverkas

– Det berör ungefär 9 000 medarbetare, som då inte har den ordinarie sysselsättningen att se fram emot de kommande 14 dagarna, säger Hans-Åke Danielsson.

Utöver Sverige påverkas även fabriker i Frankrike och Nederländerna av stoppet. Totalt finns cirka 14 000 anställda i Europa, men av dessa är enbart 3 000-4 000 direkt påverkade av stoppet, enligt Danielsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet