Sven-Erik Bucht (S). Foto: TT/SVT

Molstaberg – en fråga för riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Efter att länsstyrelsen i Stockholm län polisanmält Molstabergs säteri för att inte skyddat sina får har vargfrågan i Sjundareviret blivit en fråga för riksdagen. Under onsdagen lämnade riksdagsledamoten Ulf Berg (M) in en interpellation riktad till landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S).

Efter upprepade vargattacker polisanmälde länsstyrelsen i Stockholm djurhållarna vid Molstabergs säteri för att inte ha vidtagit tillräckliga åtgärder för att skydda sina djur.

Vargfrågan i Sjundareviret har varit en utdragen tvist mellan fårfarmare och länsstyrelsen. Ägarna till fåren anser att de inte får tillräckligt med pengar för att kunna ha möjlighet att skydda sina djur. Länsstyrelsen menar däremot att det är djurägarnas ansvar att skydda sina djur.

Riksdagsledamoten Ulf Berg (M) har nu lyft vargfrågan till riksdagen och hänvisar till situationen i Sjundareviret. Han frågar landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) följande:

  1. Har regeringen för avsikt att förtydliga djurskyddslagstiftningen avseende hur tamboskap ska skyddas från rovdjursangrepp?
  2. Kommer regeringen att verka för att länsstyrelserna ska kunna ge bidrag för rovdjursavvisande åtgärder i preventivt syfte?

Han menar vidare att lagstiftningen måste göras om så att djurhållare kan bedriva sin verksamhet även om varg finns i markerna.

” Det är orimligt att en djurägare som råkar ut för att få sina djur rivna av varg också ska riskera att straffas för det”, skriver Ulf Berg i interpellationen.

Den 3 december ska Sven-Erik Bucht(S) senast svara.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vargarna i Sjundareviret

Mer i ämnet