Foto: TT

Morddömds koran skulle bytas ut – hotade skära halsen av kriminalvårdsinspektör

Publicerad

Personalen på Hall befarade att den sedan tidigare morddömda mannen skulle radikaliseras och ville byta ut en av hans tre koraner, eftersom den ansågs innehålla radikala tolkningar av islam. Den intagne hotade då att slå ihjäl den som rörde boken och nu döms mannen för hot mot tjänsteman.

Som skäl till varför koranen skulle bytas uppger kriminalvårdsinspektören att Kriminalvården har ett regeringsuppdrag att verka mot radikalisering av intagna på anstalt.

Då mannen, som är i 25-årsåldern, blev hotfull så placerades han i isoleringen. Och där fann personal en kam som gjorts om till ett stickvapen. Men trots konfrontation ville mannen inte lämna ifrån sig kammen.

Morddömd

Istället ska han ha sagt: ”Jag kommer skära halsen av henne och jag kommer att se till att det blir gjort”.

Mannen döms till en månads fängelse för våld mot tjänsteman. Han förekommer under belastningsregistret under totalt elva avsnitt. 2014 dömdes han för mord och fick då fängelse i tolv år. Och flera gånger tidigare har mannen dömts för våld mot tjänsteman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer