Närmare 160 fordon förväntas delta med runt 400 deltagare från hela Norden. Foto: Motorhistoriska sällskapet

Motorfest i Södertälje – 160 tunga fordon ger sig ut på vägarna

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen är det stor motorfest i Södertälje när närmare 160 tunga motorfordon ger sig ut på en runda runt Södertörn. Bland annat lastbilar och bussar kommer att köra den totalt tio mil långa sträckan.

Totalt 400 personer kommer att delta i det årligt återkommande evenemanget Tunga Rallyt Åkarsvängen som arrangeras av Motorhistoriska sällskapet (MHS) och Scania. Man räknar med att ha deltagare från i stort sett hela Norden och de äldsta fordonen är från 1930-talet medan de nyaste får vara minst 30 år gamla.

Starten sker vid Scania Finans i Södertälje och målgången är vid Scanias huvudkontor.

– Vid starten har vi en speaker som presenterar alla fordon, så det är lite roligt. De startar med en minuts mellanrum, så det inte blir trafikkaos när 160 lastbilar kommer körandes, säger Stig-Olof Olofsson, ordförande för MHS.

”Vill visa upp vår verksamhet”

Starten sker vid halv nio på morgonen och alla fordon beräknas vara tillbaka vid 15.00 och därefter sker en prisutdelning för de som har varit med i en frågesport om veteranfordon och andra fordonsrelaterade ämnen.

– Vi vill visa upp vår verksamhet. Det här är en kulturbit som är lite bortglömd. Sedan är det så klart roligt att komma ut och träffas.

Sträckan som de deltagande fordonen kommer att köra. Foto: Motorhistoriska sällskapet/Scania

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.