Nu kommer Södertälje sjukhus själv att börja vårda de patienter som smittats i stället för att – som tidigare – skicka dem vidare till Karolinska i Huddinge. Foto: Pia Heick

Mottagningstält vid akuten ska bromsa coronaspridning

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i morgon måndag öppnar Södertälje sjukhus ett mottagningstält utanför akuten. Där kommer personer med feber och luftvägssymtom att separeras från övriga patienter.

Genom den här åtgärden hoppas sjukhuset kunna bromsa spridningen av coronaviruset.

– Det här tältet kommer inte att användas för provtagning. Här tar vi bara emot patienter som är så svårt sjuka att de behöver läggas in, säger Hillevi Nilsson som är verksamhetschef för akutmottagningen på Södertälje sjukhus.

Coronaviruset i Södertälje
Yvonne Hejdenberg, kommunikationschef på Södertälje sjukhus visar mottagningstältet. Foto: Pia Heick

Smittade ska börja vårdas i Södertälje

Den patient som bekräftades vara smittad i fredags skickades till Karolinska i Huddinge för vård. Men från och med den här veckan kommer Södertälje sjukhus själv att börja ta hand om de coronapatienter som behöver vård.

Sjukhuset vädjar nu till alla som bor i Södertälje, Nykvarn och Salems kommuner att inte söka vård i onödan.

– Man ska bara komma hit om man har allvarliga symtom som till exempel svåra andningsproblem – inte vanliga influensasymtom. Då ska man i stället ringa 1177 om man har frågor, säger hon.

Brist på handsprit

Sjukhuset vädjar också om att de som besöker akuten inte ska stjäla personalens handsprit. Under förra veckan stals ett hundratal flaskor handsprit samt munskydd från sjukhuset och därför har nu handsprit blivit en bristvara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet