Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu implementeras ”Kurve kriegen” i Södertälje: ”Vi får en helhet kring barnet i tidig ålder – det är unikt” Foto: SVT

Nu implementeras ”Kurve kriegen” i Södertälje: ”Får en helhet kring barnet i tidig ålder – det är unikt”

Publicerad

Nu lägger man de sista bitarna i pusslet för att kunna köra skarpt efter sommaren. Med ”Rätt kurva” arbetar man enligt socialtjänsten på ett unikt sätt tillsammans man med polisen för att sätta stopp för en kriminell bana.

Projektet Kurve kriegen, eller Rätt kurva på svenska, som löper under en treårsperiod genomförs i Södertälje, Linköping och Göteborg tillsammans med polisens nationella operativa avdelning, NOA.

I Södertälje har socialtjänsten under lång tid samarbetat nära med polisen, och flera socialsekreterare har sina kontor i polishuset. Men det tyska arbetssättet som nu införs i kommunen innebär ändå något nytt.

Hör mer om det i videon ovan.

Start i höst

När man tar en tysk modell och inför i Sverige – vad innebär det för utmaningar?

– Ja, det är svårt att ta ett annat lands metod till Sverige. Vi har olika lagstiftning och samhällsuppbyggnad. Men vi tittar på den här modellen och tar de delar som fungerar i Sverige, säger Victoria Larsson, som är områdeschef för barn och ungdom på socialtjänsten i Södertälje kommun.

Förhoppningen är att kunna börja ta emot de första ungdomarna efter sommaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.