Premiär för nya VR-utställningen Shelter på Tom Tits.

Nu kan du uppleva flyktingläger via VR på Tom Tits

Publicerad

Ofta hör man om dem i nyhetsflödet. Men sällan får man chansen att se hur vardagslivet egentligen är i ett flyktingläger. Det ska utställningen Shelter ändra på – genom att använda sig av modern teknik.

På fredagen öppnar Tom Tits nya utställning Shelter, som visar livet i ett flyktingläger på ett helt nytt sätt. Besökarna får bland annat via VR-teknik uppleva vardagssituationer från flera olika flyktingläger världen över. 

– Vi vill visa hur det egentligen fungerar och går till när man bor som flykting i en nödbostad. Vi har filmat på tre olika platser i världen, säger regissör Jesper Wachtmeister. 

Jesper hade länge funderat på att göra en dokumentär, men efter efter många diskussioner och när man samtidigt fick kontakt med organisationen Arkitekter utan gränser landade det i stället i en utställning.

– De var intresserade att samarbeta i ett projekt med VR och 360-video och det ville vi också, säger Jesper Wachtmeister som i projektet även samarbetat med hjälporganisationerna UNHCR och Shelterbox katastrofhjälp.

Världspremiär i Södertälje

Skaparna bakom utställningen har arbetat med materialet i ett och ett halvt år, och nu är det världspremiär för Shelter på Tom Tits.  

– Södertälje har varit jätteentusiastiska, guiderna är entusiastiska och allt fungerar väldigt bra, så vi är jätteglada att få öppna utställningen här, säger Jesper Wachtmeister som planerar att ta utställningen till andra sciencecenter när utställningen packar ihop från Tom Tits i januari.

Vill locka in ungdomar

Utställningen, vars undertitel är Virtuell flykt till verkligheten, riktar sig till ungdomar, och syftet är att väcka nya tankar hos personer som kanske inte reflekterar över i vilken situation många miljoner människor i världen lever. 

– Utställningen riktar sig främst till skolklasser och allmänheten, så vi har försökt se till att det vi visar inte ska vara för läskigt eller barnförbjudet, säger Jesper Wachtmeister, som även hoppas att den nya VR-tekniken ska göra det lättare för ungdomarna att ta till sig budskapet i utställningen. 

– Vi vill ju locka in framförallt ungdomar och jag tror att nyhetens behag med VR-glasögon kan locka in människor som inte kanske är initialt intresserade av det ämne som vi tycker är väldigt viktigt att förstå. 

Shelter: En virtuell flykt från verkligheten

Inspelningar har ägt rum i flyktinglägret Bidibidi i Uganda, jordbävningsdrabbade Lombok i Indonesien och nu senast i februari 2019 i flyktinglägret Za’atari i Jordanien.

Utställningen lyfter även fram frågor kring varför människor är på flykt, flyktingarnas ursprung och demografi samt annan statistik kring flyktingsituationen som världen befinner sig i.

Primärt riktar sig SHELTER till skolungdomar, men kommer även möta andra målgrupper som pedagoger, politiker, föräldrar och den bredare allmänheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.