Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Johan Allard från Södertäljepolisen och Lisa Gunnfors på Södertälje tingsrätt om vilka de största fördelarna med nya arbetssättet som ska korta utredningstiderna är. Foto: Fredrik Gustavell/SVT

Nu ska brott i Södertälje lagföras snabbare: ”Spar mycket tid”

Uppdaterad
Publicerad

Det har tidigare testats i Stockholm. Men den 1 september sjösätter även Södertäljepolisen tillsammans med tingsrätten ett nytt arbetssätt som kommer att korta lagföringstiden för flera vanliga brott från i genomsnitt 22 veckor till cirka två till sex veckor.
– Det här spar väldigt mycket tid för den utredande verksamheten, säger Johan Allard vid Södertäljepolisen.

För att använda sig av den snabbare lagföringen krävs att den misstänkta har hittats på plats och att maxstraffet för brottet är högst tre års fängelse.

Det nya sättet att arbeta innebär att patrullen gör vissa enklare utredningar ute på plats och sedan ringer en jourhavande förundersökningsledare som direkt kan ge ett bötesbelopp eller tid för rättegång.

Snabbare lagföring

Visa
  • Gäller brott av enkel beskaffenhet som alkoholrattfylleri, olovlig körning, ringa stöld och ringa narkotikabrott.
  • Poliser i yttre tjänst kan avsluta vissa ärenden på brottsplatsen och utfärda böter direkt, tack vare tillfällig lagstiftning.
  • Polisen kan också direkt ge den misstänkta en tid i tingsrätten, med hjälp av en ny delgivningslag. Inga fler kontakter krävs. Större ansvar läggs på den misstänkte att ta del av sina handlingar och inställa sig i tingsrätten.
  • En jourförundersökningsledare vägleder patrullen på plats via telefon. Återkoppling sker genom hela rättskedjan.
  • Är ett regeringsuppdrag som genomförs i samarbete med andra myndigheter.

Källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer