Polisens förhoppning är att socialtjänsten ska delta i förhör på plats. Foto: SVT

Socialtjänsten i Solna har inte deltagit i ett enda förhör

Publicerad

Sedan januari i år samarbetar polisen i Rinkeby, Täby och Solna med socialtjänsten i projektet Snabbare lagföring för unga. Men i Solna har socialtjänsten inte deltagit i några förhör.

Tre lokalpolisområden i Stockholm har påbörjat ett samarbete med socialtjänsten för att ungdomar som begår ringa brott ska kunna lagföras snabbare.

Tanken är att socialtjänsten ska vara med under polisförhör. Men så har det inte blivit i Solna. 

– Det är inte alltid att de kommer, väldigt sällan tyvärr. De gånger jag har hållit förhör ute på plats med ungdomar så har inte socialtjänsten kommit, säger polisen Sanne Appelqvist.

Socialtjänstens frånvaro: ”Vi har bara fått frågan två gånger ”

I mitten av mars har polisen i Solna hunnit hålla i tio förhör inom projektet. Socialtjänsten har inte deltagit i något av dem. Enligt chefen för socialförvaltningen i Solna beror deras frånvaro på att de inte nåtts av polisens förfrågan att vara med.

– Vi har bara fått frågan från polisen två gånger och då bedömde vi inte att det var aktuellt. Vi har inte hittat våra rutiner riktigt, vi kan alltid bli bättre och får se över detta, säger Ann-Charlotte Fager, chef för socialförvaltningen i Solna.

Hon bekräftar att socialtjänsten har svårt att komma på förhör som hålls direkt på brottsplatsen.

– Vi har en mottagningsenhet och en socialjour som kan kontaktas men just vid själva polisingripandet kanske det inte är så lätt att få med någon annan än polisen tänker jag, säger Ann-Charlotte Fager.

Men det är ju en del av projektet, är det ingenting ni har diskuterat?

– Vi har diskuterat att vi ska kunna vara med på förhör och har avsatt en dag i veckan för detta.

Men inte på plats då?

– Inte direkt på plats nej, jag har inte uppfattat att det är så det är tänkt, säger Ann-Charlotte Fager.

”Svårt att komma samma dag”

Frånvaron kan alltså förklaras med att socialtjänsten har en fast dag då de schemalagts för att delta i förhör, utöver det har inga extra resurser frigjorts, enligt medarbetare i Spånga-Tensta.

– Vi försöker att komma till platsen men oftast kan det vara svårt att åka iväg samma dag. Vi har inte fått några extra resurser för att lösa det här utan det är en del av vår ordinarie verksamhet, säger Sara Jogestrand, socialinspektör i Spånga-Tensta.

Hon anser att det är viktigt att delta vid förhör.

– Ju tidigare vi kommer in och får kontakt med familjerna desto bättre. Då kan vi snabbare utreda vad ungdomen behöver. Det är viktigt att det kommer en snabb reaktion på deras brottslighet, tidigare har domen ofta kommit långt efter brottet, säger Sara Jogestrand.

 Även polisen tror att det skulle vara bra om socialtjänsten var med.

– De kanske har annan information om ungdomen än vi har, och på plats får de träffa vårdnadshavare, säger Sanne Appelqvist, polis i Solna.

Snabbare lagföring för unga

I mitten av mars hade polisen i lokalpolisområde Rinkeby hållit minst 13 förhör, 11 förhör hade hållits i Täby och i Solna hade polisen hållit tio förhör inom projektet.

Brotten måste falla inom en straffskala på upp till max tre års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.