Här visar psykolog Elinor Eskilsson Strålin hur den nya behandlingen kan gå till. Foto: SVT

Ny adhd-behandling prövas i Södertälje

Publicerad

På Psykiatricentrum i Södertälje uppskattar man att en tredjedel av patienterna har någon form av adhd-diagnos. Nu har man inlett en forskningstudie där man provar en behandling som specifikt riktar sig till dem som har problem med uppmärksamhetsbrist – det som ibland kallas för add.

– Vi har sett att det finns ett behov av att ha mer interventioner riktade till just de här svårigheterna med uppmärksamhetsbrist, vi vill hjälpa människor som kämpar i sin vardag att få det att fungera bättre, säger Elinor Eskilsson Strålin som leder projektet på neuropsykiatriska enheten.

Psykologisk behandling snarare än en kurs

Till skillnad från andra adhd-behandlingar ska mer fokus läggas på uppmärksamhetssvårigheter, till exempel planering av vardagen. I videon ovan kan du se hur det kan gå till under behandlingen.

De riktiga behandlingarna kommer vara i gruppform och inleds i oktober.

Vad är add?

Visste du om att adhd ofta delas upp i tre olika former? Här förklarar psykolog Elinor Eskilsson Strålin vad adhd och add är:

Gruppbehandlingen kommer studeras på flera psykiatrimottagningar i länet och beräknas pågå under flera år. Den går ut på att man låter ett antal patienter med add få den nya behandlingen för att senare jämföra resultaten med de som fått den vanliga behandlingen för adhd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.