Karin Sjökvist Tyrefors (till höger) är projektledare för den konst som kommer att synas på Södertäljes gator i tre månader. Foto: SVT

Ny konst tar plats i stadskärnan

Nu tar ny konst plats i Södertäljes stadskärna. Fram till årsskiftet ställer fem konstnärer ut sina verk utifrån ett tema om mänskliga rättigheter.
– Man kanske upptäcker platserna på ett annat sätt, säger Karin Sjökvist Tyrefors, projektledare.

Konstprojektet kallas för Presens och kommer finnas på plats i tre månader framöver.

– Det är konst som handlar om här och nu och det var så vi tänkte med namnet presens, nutid. Projektet visar verk utifrån temat om mänskliga rättigheter men också om hur vi har tillgång till vår offentliga miljö, säger Karin Sjökvist Tyrefors som leder konstprojektet.

Ljus på kvällarna

Konsten går att hitta bland annat på gågatan, Marenplan och utanför kyrkogården.

– Jag hoppas att Södertäljeborna kommer märka att något har förändrats här i de centrala delarna av stan. På kvällen kommer det ligga ett nytt ljus över de här verken. Man kanske upptäcker platsen på ett annat sätt, säger Karin Sjökvist Tyrefors.

Hans Cogne är en av konstnärerna som ställer ut sin konst på Marenplan. Hans installation består av en skylt med barn som bär resväskor tillsammans med stora betongblock.

Text ur sagor

I betongen har han graverat in textutdrag från sagor och från FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.

– Den relaterar till de mänskliga rättigheterna med fokus på barnen, som alltid är de som drabbas i konflikter. Med texterna försöker jag bland annat visa glappet mellan verkligheten och hur politikerna och andra vill att det ska vara för barn, säger han.

På lördags kommer det att hållas en officiell  invigningsceremoni för konstverken på Marenplan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer