Salems och Nykvarns kommun resonerade olika när de valde material till deras konstgräsplaner. Hör mer i klippet ovan. Foto: Nada Razooq/ Fredrik Gustavell/SVT

Nykvarn och Salem tar olika vägar när de byter konstgräs

Publicerad

Det ligger ett förslag hos EU:s kemikaliemyndighet om att förbjuda det svarta gummigranulatet i konstgräs, vilket SVT tidigare rapporterat om. Både Nykvarns och Salems kommun har nyligen lagt konstgräs. Men de har resonerat olika om valet av granulat.

Fyllningen i konstgräsplaner kallas för granulat. Nykvarns kommun bytte tidigare i år ut konstgräsplanen i Furuborg, men istället för att byta ut granulatet i planen, valde de att fortsatt använda det omdiskuterade svarta gummit.

– Vi har tittat på andra material, men såg att de har andra problem, säger Liselotte Palmborg, kultur- och fritidschef på Nykvarns kommun.

Nedbrytbart granulat

I Salems kommun bygger man nu en ny konstgräsplan. Där har de valt ett nedbrytbart fyllnadsmaterial.

– Vi har prioriterat miljötänk, säger Bo Thoor, projektansvarig på Salems Kommun.

Hör mer om hur kommunerna tänkt kring materialvalet i klippet ovan.

Konstgräsplaner och miljön

• Granulat används som fyllnadsmaterial i konstgräsplaner.

• Det vanligaste fyllnadsmaterialet i Sveriges konstgräsplaner är gummigranulat, som framställs från gamla bil- och maskindäck. De räknas som mikroplaster och sprids lätt från planerna till naturen.

• Spridningen kan innebära risker för miljön då mikroplaster inte bryts ner naturligt. Men även för att granulatet kan innehålla farliga ämnen.

• Användning av organiskt material, som till exempel kokos och kork, är än så länge begränsat i landet.

• Det finns cirka 1200 konstgräsplaner i Sverige.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.