Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
När det regnar kan konstgräsgranulatet spolas ut med dagvattnet och mikroplasten riskerar då att skada miljön. Foto: TT

EU vill förbjuda konstgräs: ”Skulle bli katastrof för fotbollen”

Publicerad

EU:s kemikalieinspektion vill att gummigranulatet som finns i konstgräs ska totalförbjudas.

– Det skulle bli katastrof, eftersom nästan 40 000 matcher om året spelas på konstgräs bara i Stockholmsområdet, säger Lars Ekholmer från Stockholms Fotbollförbund.

Gummigranulat är små plastkulor som får stråna i konstgräset att stå upp och som ger dämpning i underlaget. Granulatet är ofta tillverkat av gamla bildäck. När det regnar kan mikroplasten spolas ner i dagvattnet och vidare ut i sjöar och hav, där den riskerar att skada miljön. Nu vill EU:s kemikalieinpektion införa ett totalförbud mot konstgräsgranulat.

– Ett förbud påverkar de nordiska länderna mer än övriga Europa, där klimatet ju är mildare. Norr om Småland används nästan bara konstgräs, säger Lars Ekholmer som är ordförande för Stockholms Fotbollförbund.

Sex års övergångstid

Om förbudet införs, kommer konstgräset att få finnas kvar under en övergångsperiod på sex år medan ett miljövänligare underlag tas fram.

Senare i år ska EU:s kemikalieinspektion skicka vidare förslaget till EU-komissionen, där medlemsländerna ska fatta beslut i frågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer