Efter vinterns inventering, då man upptäckt att det väntades valpar i Sjundareviret, ligger nu miniminivån i länet på tio individer. Foto: TT

Ny mininivå för varg i Stockholms län

Uppdaterad
Publicerad

Valparna som väntas födas – eller som redan har fötts – i Sjundareviret gör att miniminivån för vargbeståndet i Stockholms län höjs.

Naturvårdsverket beslutade under torsdagen att höja miniminivån för antalet vargar i Sverige från 270 till 300 individer. När förra beslutet fattades, 2014, var siffran för Stockholms län på noll.

Men efter vinterns inventering, då man upptäckt att det väntades valpar i Sjundareviret, ligger nu miniminivån i länet på tio individer.

– Det blir inte någon stor förändring för oss. Vi fortsätter vårt arbete som vanligt, säger Tobias Hjortstråle, vilthandläggare på länsstyrelsen i Stockholm.

Sjundareviret Foto: SVT

Den svenska vargstammen behöver bestå av minst 300 individer för att kunna finnas kvar långsiktigt. Detta utifrån senast tillgängliga forskning, skriver Naturvårdsverket på sin hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vargarna i Sjundareviret

Mer i ämnet