”Svenskt näringsliv måste bli bättre på att inkludera den här gruppen” • Hör tre frågor till Ahmed Abdirahman. Foto: TT/SVT

Ny rapport: Många svensksyrier utanför arbetsmarknaden

Uppdaterad
Publicerad

Personer som har invandrat från Syrien till Sverige står inför en rad integrationsutmaningar, visar en ny rapport. En av de främsta utmaningarna handlar om arbetslivet.

– Mindre än hälften av de vuxna har arbete, säger Ahmed Abdirahman, vd för stiftelsen The Global Village, som ligger bakom rapporten.

Kartläggningen riktar in sig på bland annat arbetssituation, försörjning och studier och är den andra i en serie som kallas ”Fakta för förändring”. Tidigare har en liknande rapport gjorts om svensksomalier.

– Med fakta för förändring så menar vi att genom kunskap och data så kan vi ha bättre insikter och göra bättre åtgärder, säger Ahmed Abdirahman.

En av de stora utmaningarna som han ser handlar om att få fler som kommit till Sverige efter 2014 in på arbetsmarknaden. Hör mer om det i videon.

Om rapporten ”Fakta för förändring”

Rapporten innehåller en sammanställning av statistik från Statistiska centralbyrån (SCB) om de personer i Sverige som har sitt ursprung i Syrien.

I slutet av 2019 fanns 240 997 folkbokförda personer med syriskt ursprung i Sverige. Det handlar om personer som antingen själva är födda i Syrien eller som är födda i Sverige med minst en förälder född i Syrien.

Rapporten innehåller statistik från 2018 och 2019 om svensksyriers utbildning, inkomst och ekonomi, arbete och företagande samt demografi och boende.

Drygt en tredjedel av svensksyrierna mellan 25 och 64 år är självförsörjande.

Andelen självförsörjande bland kvinnor har sjunkit kraftigt mellan åren 2013 och 2018.

Av alla svensksyrier i åldern 20 till 64 år var det ungefär 44 procent som förvärvsarbetade år 2018. Motsvarande andel i hela befolkningen i Sverige i åldersspannet är nästan 80 procent.

Andelen syriska kvinnor som var öppet arbetslösa 2018 var 44 procent. Detta är en ökning från 2013 då arbetslösheten låg på 26,9. För män låg arbetslösheten på 38,7 procent 2018, en ökning från 31,5 procent 2013.

75 procent av svensksyrierna bor i hyresrätt att jämföra med 19 procent av invånarna med svensk bakgrund.

(TT)

Stiftelsen The Global Village

The Global Village annordnar politikerveckan i Rinkeby, järvaveckan.

Stiftelsen är ideell, och partipolitiskt och religiöst obunden. Ändamålet är att stärka delaktigheten, demokratin och gemenskapen i samhället, i synnerhet i socioekonomiskt utsatta områden. Stiftelsen finansieras med stöd av privata donationer, kommunala bidrag samt gåvor från företag och stiftelser.

Rapporten om svensksyrier är den andra rapporten i en serie som kartlägger levnadsvillkoren för de stora invandrargrupperna. Tidigare har en rapport om svensksomalier publicerats av stiftelsen.

Utbildning, studieresultat, trångboddhet, arbetslöshet, företagande, ekonomisk standard och självförsörjningsgrad redovisas för både 2013 och 2018/2019 med uppgifter från Statistiska centralbyrån, SCB.

Källa: TT och Stiftelsen The Global Village

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.