I utredingen föreslår bland annat Kjell Asplund att man inte ska få göra anspråk på att bota allvarliga sjukdomar utanför hälso- och sjukvården. Foto: TT/Bjorn Mattisson

Ny utredning: Begränsa alternativ vård

Uppdaterad
Publicerad

Enbart hälso- och sjukvårdspersonal ska få behandla allvarliga sjukdomar, det skriver fem företrädare för en ny utredning av komplementär och alternativ vård på DN debatt.

I dag gäller förbudet för behandling med alternativ vård endast för cancer, epilepsi och diabetes.  Men företrädare för den så kallade Kav-utredningen (komplementär och alternativ vård) vill att det ska bli åtstramningar för behandling av fler allvarliga sjukdomar, till exempel psykos, hjärtsvikt och ALS.

– Det ska inte vara tillåtet att säga: ”Jag kan bota din diabetes” eller ge råd om att man till exempel ska sluta med insulin eller avsluta behandling till exempel schizofreni, säger Kjell Asplund, professor emeritus i medicin, en av utredarna.

Symptom får behandlas

Trots ett utökat förbud för att försöka bota svåra sjukdomar så vill man enligt Kjell Asplund däremot öppna upp för en alternativ behandling av symptom.

– Det är inte svårt att dra linjen för vad som handlar om symptombehandling, det kan vara till exempel vara illamående, smärta och värk som kan behandlas.

Det är särskilt utsatta grupper som man vill strama åt lagen för, bland annat för barn och foster. Ett av förslagen är att det ska vara förbjudet att utanför hälso- och sjukvården utreda och behandla sjukdomar hos barn under 15 år.

Kommer Vidar rehab Södertälje påverkas av de här lagförslagen?

– Nej, de har mycket legitimerad hälso-och sjukvårdpersonal så det kommer inte påverka deras behandlingar alls egentligen. De bedriver hälso- och sjukvård, även med antroposofisk ambition.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.