Granskningen visar att den alternativa medicinen används som ett komplement till traditionell vård på den antroposofiska vårdcentralen. Foto: SVT

Vändning efter tufft år för Vidarkliniken

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit ett motigt år för den antroposofiska vården i Järna. Men ny syns en liten vändning. Stiftelsen Vidarklinikens vårdcentral klarade landstingets fördjupade granskning utan anmärkningar.

Sommaren 2016 beslutade regeringen att de växtbaserade antroposofiska preparaten inte längre kommer få dispens från läkemedelslagstiftningen. I samma veva meddelade Stockholms läns landsting att inte förnya sitt stora rehabiliteringsavtal med Vidarkliniken, vilket ledde till varsel på kliniken.

Och i år satte landstinget stopp för barn- och mödravårdscentraler som de antroposofiska vårdgivarna vill öppna.

Vidarkliniken

Men nu har utvecklingen tagit en ny vändning. Vidar vårdcentral, en viktig del av Järnas alternativa vård, som satts under landstingets lupp kom ut på andra sidan utan anmärkningar.

Chefen: Vi är glada

I granskningen konstaterades att journalföringen var i sin ordning och att den alternativa medicinen så gott som uteslutande används som ett komplement till traditionell medicinsk vård.

– Vi är glada. Jag hoppas verkligen att det bidrar till att ta bort misstankar om att vi inte är professionella från vår verksamhet, säger vårdcentralens verksamhetschef Ursula Flatters.

Låsta positioner

Men läget är fortfarande ganska låst mellan Vidarkliniken och landstinget. Det är inte aktuellt med ett nytt rehab-avtal och det återstår att se hur det går med de överklagade negativa besluten om barn- och mödravårdscentraler i antroposofisk regi.

Sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) vill se bevisade effekter av all antroposofisk vård.

– Jag tror att invånarna här vill veta att den vård som ges har effekt och att man kan lita på att vi verkligen lutar oss mot kunskap och forskning, säger hon.

Ursula Flatters upplever att man i Sverige har fått en särskilt kritisk inställning till antroposofisk vård. Foto: SVT

Medan Ursula Flatters menar att det inte finns resurser att få alla antroposofiska preparat godkända i närtid.

Hon berättar vidare att hon just är hemkommen från ett samråd där antroposofiska läkare från hela världen möttes.

– Ingenstans har man en så negativ inställning till antroposofisk vård som i Sverige. Det är människor med makt som råkar vara väldigt negativa här som har ett stort inflytande över opinionen, säger Ursula Flatters.

”Vill inte ha murar”

I flera andra europeiska länder är den här typen av alternativ medicin en del av ordinarie sjukvård. Hur kommer det sig att man ser annorlunda på saken i Sverige? 

– Sverige har inte en unik hållning när vi säger att vi ska grunda den vård som erbjuds på vetenskap och beprövad erfarenhet, säger Anna Starbrink. Det är nog en åsikt som delas av många världen över, sedan finns det olika kulturella skillnader.

Anna Starbrink (L) säger att landstinget aldrig kommer att upphandla alternativ medicin. Foto: SVT

Ska inte all vård som finansieras av skattepengar ha en ordentlig vetenskaplig grund?

– All vård ska ha en så bra vetenskaplig grund som möjligt och vi strävar efter det, säger Ursula Flatters. Men det måste också finnas ett utrymme för patienten att välja och det är många patienter som över huvud taget inte får hjälp. Vi vill inte ha de här murarna.

Här kan du se hela inslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vidarkliniken

Mer i ämnet