Foto: TT

Ny varg hittad i Sjunda

Publicerad

Området i Sjunda kallas nu återigen för ett vargrevir. Detta sedan man hittat spillning efter en valp.

För ett par år sedan rörde det sig ett vargpar med fem valpar i Sjunda, och därigenom kunde området räknas som ett revir.

Men efter att den vuxna tiken sköts och flera av valparna rörde sig från området blev Stockholms län återigen utan ett vargrevir. Två vargtikar blev kvar i området, de andra skingrades varav en blev skjuten i Norge förra året.

Syskonen är tillbaka

Men nu är de två andra levande syskonen, hanar som föddes 2015, tillbaka med tikarna i Sjunda. Och enligt länsstyrelsen har nu en valp fötts efter den sammankomsten.

– Eftersom det har skett en föryngring i området är det ett etablerat revir. Reviret går under namnet Sjunda 2, säger Arne Söderberg, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Orsaken till det nya namnet, trots att det rör sig om samma område som innan, är att med nya individer måste det bli ett nytt namn.

Inga skador

Sjundareviret är nu alltså det enda konstaterade vargreviret i länet.

Även om flera får dödades av varg under 2015 och 2016 i Sjunda har det i år inte rapporterats om några skador på boskap.

Bara tre observationer har gjorts där av varg sedan i somras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vargarna i Sjundareviret

Mer i ämnet