• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. För mer information lyssna på P4 Sveriges Radio eller gå in på Lekebergs kommuns hemsida. Läs mer

Nya akuten får kritik – inget dagsljus och störande arbetsmiljö

Publicerad

Akuten och röntgen på Södertälje sjukhus har brister i arbetsmiljön. Det menar Arbetsmiljöverket som gjorde en inspektion i september. Bristerna består bland annat i brist på dagsljus och bullrig miljö.

Trots att akutavdelningen med närliggande röntgen är nybyggda och invigdes våren 2017 har Arbetsmiljöverket nu pekat ut ett antal brister som sjukhuset måste åtgärda. Det gäller arbetsmiljön kring akuten, närakuten och intilliggande röntgen.

På akuten jobbar personalen i team bakom två diskar. Där menar Arbetsmiljöverket att det är stökigt ljud, att det är för mycket folk, att man stör varandra vid till exempel muntliga avrapporteringar. Personalen menar även att det som sägs bakom diskarna riskerar att höras ut och det krävs därför mycket av dem för att minimera den risken.

Vid diskarna finns det inte heller något dagsljus, vilket kan ha en negativ påverkan på hälsan.

Hot i receptionen

I luckan i receptionen får endast en anhörig vara, och det blir enligt Arbetsmiljöverkets rapport ofta konflikter kring detta. När inspektörerna ville ta del av skriftliga rutiner kring hur säkerheten sköts fick de inte tillräckliga svar.

Slutligen påvisar myndigheten även problem på ett granskningsrum för röntgen som ligger i anslutning till akuten. Där grå det inte att mörklägga, och dörrarna till utrymmet är inte ljuddämpade.

Sjukhuset ser positivt på rapport

I ett pressmeddelande skriver Södertälje sjukhus att de ”mottagit och kommer behandla Arbetsmiljöverkets rapport enligt praxis. Sjukhuset arbetar kontinuerligt för en optimal sjukhusmiljö, för så väl personal som patienter och besökare och ser det därför positivt att rapporten tagits fram”.

Man vill också understryka att byggnaden kom på delad andraplats i Årets miljöbyggnad 2017: ”Ett av projektets mål har varit att bygga klimatsmart och miljömässigt hållbart hela vägen från ritbord till färdig sjukhusbyggnad. Att skapa hållbara vårdmiljöer som är i framkant avseende inomhusmiljö, patientsäkerhet och arbetsmiljö”.

Sjukhuset måste svara på kritiken senast den sista december.

”Nu påbörjas ett arbete med att gå igenom rapporten och hur de kritiska punkterna ska åtgärdas”, meddelar man.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer