”Frågan om igångsättning kan bli ett stressande moment för många”, säger Sandra Wadhed, som just fött sitt andra barn på Södertälje BB. Foto: SVT/Karin Fallenius

Södertälje BB ändrar rutinerna kring tidigare igångsättning

Uppdaterad
Publicerad

En svensk studie kunde i höstas visa på en högre dödlighet bland de ofödda barnen vid igångsättning först i vecka 42. Nu kommer nya riktlinjer för svensk förlossningsvård och det är upp till varje region hur dessa råd verkställs. På Södertälje BB ska gravida kvinnor få tydligare information om för- och nackdelar med tidigare igångsättning.

Studien blev medialt uppmärksammad och sedan dess har vi märkt att oron för att gå över tiden ökar bland gravida kvinnor, säger Maria Hedström, chefsbarnmorska på Södertälje BB.

”Kvinnorna ska få välja själva om de vill bli igångsatta i vecka 41”, säger Maria Hedström, chefsbarnmorska på Södertälje sjukhus. Foto: SVT/Karin Fallenius

Nya riktlinjer för tidigare igångsättning

• Kvinnor ska erbjudas en skriftlig och muntlig information om fördelar/nackdelar med induktion (igångsättning) resp. exspektans vid 41 graviditetsveckor.

• Kvinnor som önskar bör erbjudas induktion vid graviditetsveckor.

• En grupp inom NPO/SFOG/SBF tillsätts för att arbeta fram ett nationellt informationsmaterial angående fördelar och nackdelar med att induceras resp. avvakta spontan förlossningsstart fram till 42 graviditetsveckor.

Råden är formulerade av Svensk förening för obstetrik och gynekologi och Svenska barnmorskeförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.