Evelina Ringborg, hållbarhetsstrateg på Nykvarns kommun. Foto: SVT/Nykvarns kommun

Nykvarns kommun kan bli Årets hållbarhetskommun

Uppdaterad
Publicerad

Nykvarn är en två finalister som tävlar om att bli Årets hållbarhetskommun 2023. Kommunen har klättrat på flera miljö- och klimatrankningar det senaste året vilket de ser som ett kvitto på att de jobbar rätt.

– Det känns superkul att vi kommit så långt, säger hållbarhetsstrategen Evelina Ringborg.

Ett exempel på hur Nykvarns kommun jobbar med hållbarhet är samarbetet med flera andra Södertörnskommuner där de åtta kommunerna samordnar sina leveranser till kommunernas verksamheter.

Tillsammans har kommunerna minskat koldioxidutsläppen med 90 procent och kvävgasutsläppen med 70 procent.

– Om man till exempel ska köra något till förskolor så kan man ta i det rutten till flera förskolor i flera kommuner, säger Evelina Ringborg.

Solceller på alla nya byggnader

Andra konkreta exempel är att det installeras solceller på alla nybyggda kommunala byggnader och att man ersätter gammal gatubelysning med led-armaturer.

Men det är inte de enskilda exemplen som är anledningen till att Nykvarn blivit finalister i tävlingen tror Evelina Ringborg utan det faktum att olika typer av hållbarhet – social, ekonomisk och miljömässig – sedan i våras genomsyrar allt arbete i kommunen i alla led.

– Vi har en mer röd tråd i hållbarhetsarbetet och har lyft upp det strategiskt. Vi följer också upp målen två gånger per år, till skillnad från en gång per år som tidigare, säger hon.

årets hållbarhetskommun 2023

Vinnande kommun ska vara en god förebild, ha tagit fram lösningar som ger mätbara resultat och som kan genomföras även av andra organisationer.

Det är Lösningar för offentlig sektor som delar ut priset som innefattar miljöfrågor, socialt ansvar och styrningsfrågor. Den 24 januari 2024 kommer det första priset att delas ut och temat är innovationer för minskad klimatpåverkan.

Uppskattningsvis så ligger 75 procent av alla delmålen i Agenda 2030 på lokal nivån att ansvara för.

Fakta: Nykvarns kommun och Lösningar för offentlig sektor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.