Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad Gunilla Lindstedt (NP) säger om att de fick ta hela ansvaret för missnöjet när de samarbetade med Moderaterna. Foto: Rosanna Lindén/SVT

Nykvarnspartiet efter valförlusten: ”Besviken på moderaterna”

Uppdaterad
Publicerad

Nykvarnspartiet backade med fyra mandat i kommunfullmäktigevalet samtidigt som Moderaterna ökade med ett mandat.  I dag är Nykvarnspartiet besvikna på hur Moderaterna hanterade valrörelsen i och med att de styrt tillsammans under mandatperioden.

– Jag är besviken, säger Gunilla Lindstedt, kommunstyrelsens ordförande för Nykvarnspartiet.

Nykvarnspartiet förlorade nästan hälften av sina röster sedan förra valet 2018 då de fick 30,4 procent till att nu 2022, få 16,7 procent. En del av de rösterna verkar ha gått till deras samarbetsparti Moderaterna, som Gunilla Lindstedt (NP) anser inte backade upp deras gemensamma politik när väljare visade missnöje under valrörelsen.

– Samtidigt tror jag att det är de byggprojekten och skolan som gjort många väljare att välja annat, säger Gunilla Lindstedt (NP).

Valet 2022 Nykvarn

Moderaterna håller inte med

I Länstidningen, LT, svarar Johan Hägglöf (M) på kritiken och menar att de inte alls skuldbelagt Nykvarnspartiet eller lyft fram konflikter emellan de båda samarbetspartierna under valrörelsen.

– Vi har inte tagit russinen ur kakan utan tar ansvar för allt, säger han till LT.

Samtidigt har de haft en bra valstrategi där de fokuserat på de frågor som varit viktiga för just Moderaterna, enligt Johan Hägglöf (M).

Vem tar vem?

Det här gnisslet mellan de tidigare samarbetspartierna gör framtiden mer oviss. Nu har Moderaterna och Nykvarnspartiet inte egen majoritet tillsammans och Socialdemokraterna blev största parti efter valet. Så den som ska bilda ett styre behöver samla en majoritet med hjälp av andra. Om Nykvarnspartiet kommer fortsätta styra med hjälp av Moderater eller Socialdemokrater är fortfarande öppet.

– Vi har än inte fått några förslag från Socialdemokraterna än och då får vi ta ställning och visst skulle vi kunna samarbete med Moderaterna igen, även om vi är besvikna, säger Gunilla Lindstedt. 

Samtidigt har hon svårt att se att ett stöd med Sverigedemokraterna skulle vara oproblematiskt.

– När vi tänker på vår politik i sakfrågorna så skulle det vara svårt, säger Gunilla Lindstedt (NP).

Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Nykvarn

Mer i ämnet