Nej eller ja till bostäder? Så här argumenterar de olika sidorna. Foto: SVT

Bostadsbygge vid Hökmossbadet delar åsikterna i Nykvarn

Publicerad

Planerna på att bygga 50 nya bostäder i närheten av Hökmossbadet är kanske Nykvarns mest omstridda bostadsfråga. Hur framtiden ska se ut i området har rört upp känslor i flera år, och nu är byggförslaget ute på granskning. Föreningen Älgbostads vänner samlar namnunderskrifter för att stoppa bygget – men Nykvarnspartiet är övertygade om att det ska förbättra för alla. Här är de olika sidornas bästa argument.

Konflikten Älgbostad

Konflikten om byggplanerna vid Hökmossbadet och bakom byggnaden älgbostad har pågått länge. Sammanlagt har kommunen haft sex öppna möten om planerna. Se mer om detaljplanen på Nykvarns hemsida.

Redan 2015 rörde frågan om ett nytt bostadsområdet vid Älgbostad intill Hökmossbadet upp känslor. Kommunen bjöd först in olika privata aktörer för en markanvisningstävling. Men det blev livliga diskussioner om området, bland annat från medborgare, och kommunen valde att avsluta processen för att övergå till ett mer traditionellt detaljplansarbete.

Moderaten Anders Wallenberg lämnar partiet i protest mot en dold idéskiss av det planerade bostadsområdet.

I de fortsatta planerna för området följer protesterna. Föreningen Älgbostads vänner skriver på sin Facebooksida att de till exempel fick ihop 954 namnunderskrifter mot byggplanerna år 2016.

I december 2019 tas förslaget om en ny detaljplan till granskning upp på Kommunstyrelsens möte. Det innefattar bland annat 50 bostäder och utveckling av badanläggnigen. Nykvarnspartiet, Moderaterna och Socialdemokraterna röstar för förslaget och Sverigedemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet röstade nej. Centerpartiets representant deltog inte i omröstningen på grund av jäv.

Det senaste beslutet från politikerna har gett nytt liv till prostesterna mot bygget. Föreningen Älgbostads vänner samlar nu in nya namnlistor mot detaljplanen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.