Unga Klarars vd Nisha Besara vill nu nå ut till fler unga. Foto: SVT

Nytt hopp på nya nationalscenen Unga Klara

Publicerad

Den första januari i år blev Unga Klara Sveriges nationalscen för barn och unga, och det är med en nyfunnen känsla av trygghet som de drar igång årets säsong.

Vid den första repetitionen av föreställningen ”Ocean” får Nisha Besara, vd på Unga Klara, välkomna ensemblen till Sveriges nationalscen för barn och unga.

– Det känns som att det är väldigt glatt och förhoppningsfullt, säger hon.

Stabil planering

Beskedet kom i september förra året, och det blev en lättnad för teatern som istället för att jaga projektpengar från olika aktörer nu kan luta sig mot ett statligt stöd på drygt 15 miljoner per år.

– Den största förändringen är att det blir stabilt och långsiktigt. Vi vet att vi kommer få en viss summa pengar per år och att kulturdepartementet har ansvar för Unga Klara. Därmed kan vi planera på ett annat sätt, säger Nisha Besara.

Sedan separationen från Stadsteatern för ungefär nio år sedan har ekonomin varit kärv. Det nya läget är ett glädjebesked, men det kommer ändå med vissa risker.

– När vi inte hela tiden behöver vara på tå och anstränga oss för att få projektstöd så kanske vi slutar ställa de svåra frågorna och slutar orka vara lite jobbiga. Det är en påtaglig risk som vi måste fortsätta prata om.

Oktoberteatern väckte intresse

Nisha Besara har varit vd på Unga Klara i två år. Hon växte upp i Södertälje och som barn upptäckte hon scenkonsten på Oktoberteatern.

– Det var inte förrän jag såg West Side Story som jag verkligen fick upp ögonen för scenkonst och fick en wow-upplevelse. Så jag kan säga att det är Oktoberteatern som varit min ingång till scenkonst.

Med en mer stabil ekonomi hoppas hon att fler barn, på många platser runt om i Sverige, ska kunna få bra möten med teatervärlden.

– Det kan ju avgöra om de ser sig själva som välkomna i scenkonstens värld och ser en framtid här, eller om de får en dålig upplevelse som gör att de aldrig kommer tillbaka.

Unga Klara

Unga Klara startade 1975 och har gått i bräschen för barn- och ungdomsteatern.

Föreställningarna berör inte sällan svåra ämnen som till exempel separationer eller psykisk sjukdom.

I februari och mars ges årets två första pjäser, Torget och Ocean.

Nisha Besara, som är uppvuxen i Södertälje, är vd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.