En pågående konflikt om vem som äger ett flertal assyriska/syrianska kyrkor oroar assyrier /syrianer i Sverige. Mor Gabriel-klostret är det största syrisk-ortodoxa klostret i världen och ett av alla som påverkas av de nya besluten. Yilmaz Kerimo (S) riksdgasledamot från Södertälje är en av de engagerade i frågan. Foto: Linda Asmar/TT

Nytt turkiskt lagförslag väcker hopp i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt lagförslag i Turkiet väcker nu hopp bland assyrier/syrianer i Södertälje. Förslaget innebär att mark och kyrkor som tillhört kristna i östra Turkiet kan ges tillbaka till minoritetsgruppen, och det påverkar även Södertäljebor.

– Här är brevet som jag fått av turkiska UD om att det är en lagändring på gång. Det står att när det genomförts så kommer vi att informera er igen, berättar Yilmaz Kerimo (S), riksdagsledamot från Södertälje.

Han besökte nyligen Ankara med en delegation för att försöka påverka Turkiet i frågan om äganderätten till ett antal assyrisk/syrianska egendomar, både kyrkliga som till exempel kloster och kyrkogårdar, men också privata egendomar.

Egendom hamnade hos staten

Bakgrunden är en lagändring som genomfördes för ett par år sedan och som möjliggjorde för staten att ta över ägandet av egendomar som tillhört assyrier/syrianer i området.

Turkiet har fått internationell kritik, och många assyrier/syrianer menar att reformen är ett sätt för staten att konfiskera egendom och motarbeta kristna minoriteter.

Men nu ligger det nya lagförslaget på bordet och ska få snabbehandling.

– Det innebär att det är klart på kanske ett par månader istället för flera år. Det gör att minoritetsstiftelser ska ha rätt att äga egendomar.

Hur kommer det att påverka folk i Södertälje?

– Det kommer att påverka väldigt mycket. Är det så att man ser en ljusning för assyrier/syrianerna, tror jag att det kommer att bli mycket lättare att besöka sina hembyar, säger han.

”Det är en ljusning”

Den kristna delen av befolkningen i Tur Abdin i östra Turkiet, där många Södertäljebor har sina rötter, har blivit allt mindre. Idag uppskattas det att det bor cirka 2.500 assyrier/syrianer där, vilket går att jämföra med 60-talet då det ska ha varit ett par hundra tusen.

Nu hoppas Yilmaz Kerimo att lagen går igenom och blir som en vändpunkt.

– Jag vill inte vara pessimist, jag vill vara optimist, så det är en lite ljusning. Ett steg i rätt riktning i alla fall, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.