Här kommer vargen fram Foto: SVT

Nytt vargangrepp på Molstaberg

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt på onsdagsmorgonen dödades ett får på Molstabergs säteri som tidigare varit hårt drabbat av vargattacker. Ytterligare en tacka saknas.

Det har gått mindre än en vecka sedan tiden för skyddsjakten på  varg vid Molstabergs säteri i Södertälje löpte ut.

Två tackor gick i den hage där angreppet skedde och en av dem är nu död. Länsstyrelsen har konstaterat att det rör sig om ett vargangrepp även denna gång och att det skett i samma hage som de tidigare angreppen.

– Den andra tackan saknas fortfarande, säger besiktningsmannen Mikael Fransson på Länsstyrelsen i Stockholm.

19 juni

26 får döda eller avlivade. Angrepp under minst två nätter.

Förebyggande åtgärder som genomfördes inbegriper att fåren flyttats från den hage där angreppen skett. Länsstyrelsen sätter upp ca 1,3 km lapptyg från den aktuella hagen och väster ut. En ljudskrämma sätts upp i anslutning till lapptyget vid ån. Länsstyrelsen betonar vikten av att inte använda hagen eftersom risken för ett förnyat angrepp i den hagen är mycket stor.

25 juni

En tacka hittas död och åtta får avlivas till följd av skador. Det är inget nytt angrepp utan dessa skador är från samma angrepp som besiktades den 19 juni.

2 juli

Fyra tackor döda och fyra avlivas till följd av skador. Angreppet skedde natten till den 1 juli men anmäldes först den 2 juli. Angreppet är i samma hage som vid tidigare tillfälle. Molstaberg har cirka 60 tackor i hagen och hänvisar till behovet av betet.

Förebyggande åtgärder som genomfördes omfattar att Länsstyrelsen sätter upp cirka 600 meter lapptyg och bygger två nattfållor av elnät, så kallade akutnät. Länsstyrelsen erbjuder även djurägarna, vid ett möte den 13 juli, ytterligare nattfållor samt att, genom överenskommelse med en lokal vallhundsklubb, bekosta vallhundsekipage som varje kväll genomför insamlingen av får till nattfållorna.

Djurägarna avböjde dessa förslag då vallhundar efter ett fårangrepp på ett oacceptabelt sätt skulle stressa får som utsatts för vargattack och då det inte är rimligt att varje kväll valla in 900 får i ett fåtal nattfållor. 

18 juli

Sju tackor döda. Även detta angrepp var i samma hage som tidigare. Djurägarna hade då slutat nyttja nattfållan med hänvisning till den stora arbetsinsats som krävdes för att samla in djuren. Förebyggande åtgärder som genomfördes omfattar att Länsstyrelsen återuppförde cirka 600 meter lapptyg, från den 2 juli, som hade plockats ner. Länsstyrelsen satte upp ytterligare cirka 250 meter lapptyg.

28 juli

En tacka död vid Saltkällan, grannfastighet till Molstaberg.

8 augusti

Lördagen 8 augusti hittades sju rivna får.

Det var det femte angreppet av vargarna i Sjundareviret, och totalt har 58 djur har dödats eller skadats så svårt att de måste avlivas.

16 september

En tacka hittad död och en saknad.

Notering: Ytterligare vargangrepp har skett mot andra gårdar i Sjundareviret som inte tas upp här.

Källa: Länsstyrelsen i Stockholm

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vargarna i Sjundareviret

Mer i ämnet