Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se ölbryggaren Peter Lincoln berätta om känslorna kring att bli utvisad. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ölbryggare utvisas – tog ut för lite i lön

Uppdaterad
Publicerad

Peter Lincoln som driver ett ölbryggeri i Hölö utvisas nästa vecka. Hans fall har väckt uppmärksamhet och nu höjs röster för en lagändring.

Sedan 2014 driver amerikanen Peter Lincoln bryggeriet Brewing Költur i Hölö utanför Södertälje, tillsammans med sin vän Daniel Norlindh.

– Det roligaste är att ta fram nya ölrecept, säger Peter Lincoln. Att leka med ingredienserna; olika sorters humle och jäst.

Nästa vecka tvingas han lämna både bryggeriet och Sverige. Han har inte tjänat tillräckligt för att få stanna.

– Precis som de flesta företagare har jag investerat pengarna i verksamheten istället för att ta ut lön, säger Peter Lincoln.

En egenföretagare utvisas

Men enligt regelverket måste en egenföretagare från utlandet kunna visa på att hen kan försörja sig på sitt företag inom två år.

Kände du inte till de regler som finns?

– Jo, men vi hade gjort en annan tolkning av dem, säger Peter Lincoln.

Hans fall har väckt uppmärksamhet som ännu ett i raden av såkallade ”kompetensutvisningar”. Tidigare fall som fått utrymme i medierna har det oftast handlat om en arbetstagare som drabbats av misstag som arbetsgivaren har begått.

Nu är det en entreprenör som står i centrum.

– Vi tycker att det här är lika orimligt som tidigare fall, säger Patrik Karlsson på Svenskt näringsliv.

”Orimliga försörjningskrav”

Patrik Karlsson vill se att regelverket ändras.

– Att ställa de här försörjningskraven på det sätt som Migrationsverket gör är orimligt. Det är väldigt få som startat upp ett bolag som kan försörja sig rakt av från den verksamheten, säger Patrik Karlsson.

Migrationsverket menar att reglernas utformning inte är en fråga för dem utan hänvisar till politikerna. Men ansvarig minister Helene Fritzon vill inte kommentera varken Peter Lincolns fall eller frågan om hurvida dagens regler tar hänsyn till entreprenörer från andra länder.

En av dem som uttryckt sitt stöd för Peter Lincoln är riksdagsledamoten Kerstin Lundgren (C). Hon kommer att använda hans fall för att driva på för en förändring av lagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer