Barn som Ivo har varit i kontakt med uttrycker en otrygg miljö, där flera har blivit utsatta för olika former av hot och våld. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Otrygghet och hot – Ivo riktar ny kritik mot HVB-hem

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, riktar förnyad kritik mot ett HVB-hem i Södertälje för barn och ungdomar med funktionsnedsättningar, där de menar att hemmet inte kan tillgodose en trygg och säker vård. Något som Ivo konstaterade även i fjol.

Självskadebeteende, otrygghet, hot och våld från personalen och mellan barn, det är verkligheten för några barn som Ivo har pratat med från HVB-hemmet. Det går inte i linje med hemmets egna beskrivning av sin verksamhet – där de menar att syftet är att tillgodose en trygg miljö för barn och ungdomar med speciella behov. Många av barnen uttrycker att det ofta är stökigt på hemmet och att personalen inte alltid kan hantera de situationerna.

Låg kompetens hos personalen

Redan i fjol riktade Ivo kritik mot hemmet, men den otrygga miljö som konstaterades då har inte blivit bättre. Mellan juni 2022 och mars 2023 har det konstaterats flera händelser med hög allvarlighetsgrad.

Endast två av tjugotre tillsvidareanställda har en relevant eftergymnasial utbildning som socionom eller behandlingspedagog. Något som Ivo beskriver som en brist eftersom de inskrivna har en eller flera funktionsnedsättningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.