På onsdag nalkas det skolavslutning, och på Oxbacksskolan skickar man ut en påminnelse till föräldrarna på skolan om att inte ge gåvor till lärarna. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Oxbacksskolan påminner: Inga presenter till lärarna på avslutningen

Uppdaterad
Publicerad

Det är hög tid för skolavslutningar, men vad eleverna får ge i present till sina lärare och när det kan räknas som mutor kan vara svårt att veta. Många kommuner saknar en nedskriven policy för gåvor till lärare, visar en kartläggning som lärarnas tidning har gjort. På Oxbacksskolan i Södertälje har man sedan två år tillbaka satt stopp för gåvor till lärarna.

I Södertälje finns inga övergripande regler för gåvor till lärare. Enligt utbildningskontoret har frågan diskuterats i grundskolans rektorsgrupp men då har man kommit fram till att det inte finns något allmänt problem på alla skolor.

Men på Oxbacksskolan i Södertälje har man sett problemet med dyra presenter. För två år sedan uppmanade skolans rektor föräldrarna att sluta med presenter, vilket SVT tidigare har berättat om. På onsdag nalkas det skolavslutning på nytt och i år skickar man åter igen ut en påminnelse till föräldrarna på skolan:

”Dessvärre har vi upptäckt att en hel del barn uteblivit från skolavslutningen de senaste åren. Vi tror tyvärr att detta beror på en ökad press att köpa presenter till sina lärare.” skriver de på skolans hemsida.

Lika glada för teckningar

Ni skickade ut uppmaningen första gången för två år sedan, har det gett någon effekt?

– Det har gjort skillnad men man behöver påminna då och då eftersom att det kommer nya barn och nya föräldrar. Det här är ett lärarinitiativ och de har märkt stor skillnad sedan vi gick ut med det för två år sedan, säger Jerry Norrbom, rektor på Oxbacksskolan.

På Oxbacksskolan har problemet varit störst bland de yngre eleverna.

– Många vill ge gåvor för att visa sin uppskattning till lärarna. Men lärarna brukar säga att de blir minst lika glada för en teckning som en present, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.