Den värsta presenten rektorn hört talas om var en kaffeapparat. Foto: TT/Wikimedia commons

Rektorns uppmaning: ”Sluta ge lärare presenter”

Uppdaterad
Publicerad

På Oxbacksskolan har lärarna de senaste åren fått allt dyrare presenter från sina elever under skolavslutningen. Men inför dagens avslutning gick rektorn ut och uppmanade föräldrarna till presentstopp.

I dag var det dags för skolavslutning för Södertäljes grundskoleelever. För många föräldrar och barn blir avslutningsdagen ett tillfälle att tacka lärarna för året som gått. Men på Oxbacksskolan har denna välvilliga gest gått över styr. I år undanbads presenter under själva avslutningen.

– Det mest extrema jag själv har sett är att en lärare fick en kaffeapparat. Då handlar det ju om ganska betydande summor pengar. Det sätter en omänsklig press på föräldrar och elever. Det vill vi stoppa, säger rektorn Jerry Norrbom.

Presenthetsen har blivit värre

Tanken med en present eller blomma till en uppskattad lärare är såklart ofta god. Men på senare år har personalen på Oxbacksskolan i Södertälje sett hur presenterna blivit dyrare och att det har blivit ett pressande moment för både föräldrar och elever.

Inför årets avslutning har elever i vissa årskurser fått hem ett brev där presenter under själva avslutningsdagen undanbedes.

– Brevet var ett utmärkt initiativ. Tänk på de lärare som måste bära hem högar med presenter och blommor medan andra inte får någonting. Alla föräldrar har kanske heller råd med presenter, säger Janne Leo vars barn går på Oxbacksskolan.

”Det är ju mening att vi ska sjunga”

Enligt skolan har presenthetsen till och med gjort att vissa barn upplevt obehag över att vara med på avslutningen.

– Man måste ju inte ge present till läraren. Det är ju meningen att man ska komma och sjunga på skolavslutningen, berättar Serina Pekendi.

Men hur blev då resultatet av rektorns uppmaning, kunde föräldrar och elever hålla sig undan från att köpa presenter till lärarna? Vi frågade läraren Berit Palmblad.

– Det blev en blombukett. Och lite till. Men det var en stor skillnad mot hur det brukar vara, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.