Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Satsningen ses som ett första steg mot en mer jämlik vård – hur hänger det ihop? Se mer i videon. Foto: Maja Flygt/SVT

Regionen flyttar vårdplatser från Vårberg till Södertälje sjukhus: ”Ett första steg”

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvård för äldre ska prioriteras i den nya sjukhusbyggnaden i Södertälje. Nu fattar regionen beslut om en förflyttning av vårdplatser från Vårberg till Södertälje.

– Det här är ett första steg i riktningen till att göra sjukvården i region Stockholm mer jämlik, säger läkaren Christian Challma.

45 miljoner kronor skjuts till och 20 nya vårdplatser ska flyttas över till Södertäljegeriatriken, den specialiserade äldrevården, när ombyggnationen står klar. Förhoppningen är att äldre patienter inte ska behöva åka mellan olika mottagningar när fler platser hålls samlade på sjukhuset.

– Det är tufft inom sjukvården i hela landet och med det här så kan vi bemanna upp geriatriken på Södertälje sjukhus, men mer kommer behövas, säger Talla Alkurdi (S), hälso- och sjukvårdsregionråd.

Läkarkritiken: Obalans i fördelning av resurser

18 läkare i Södertälje har tidigare kritiserat att det finns brist på specialistmottagningar i Södertälje och att regionens resurser är ojämnt fördelade över länet. De ser en obalans i inflödet av patienter och resurser i Södertälje.

Beskedet om att nu prioritera geriatriken i Södertälje tas positivt emot.

– Det finns en ökad sjuklighet i det här området och då vill vi att det ska finnas tillgång till nära specialiserad vård och det här är en liten del i det. Det här visar en riktning som är positiv, säger Theo Wilson.

Kritik från Vårberg

Men beskedet faller inte i god jord överallt. De nya vårdplatserna i Södertälje tas från Vårbergsgeriatriken. Claes Heijbel som är medicinskt ansvarig läkare där skriver till SVT:

”Att Södertälje sjukhus behöver utökat antal platser ifrågasätter vi inte däremot på bekostnad av att Vårberggeriatriken läggs ner. En mer jämlik vård uppnås inte med det. Antalet vårdplatser i södra delen av regionen ökar inte med det.”

Han skriver även att en nedläggning av Vårberggeriatriken ”skulle medföra att inga geriatriska vårdplatser finns i närheten för de äldre som bor i närområdet och även att en arbetsplats som sysselsätter många som bor här i detta socioekonomiska utsatta område försvinner.”

Fler Geriatrikplatser i Södertälje

Södertäljegeriatriken ska gå från att ha cirka 40 till 60 vårdplatser.

De 20 nya vårdplatserna finns idag i Vårberg och beräknas kosta från 45-47 miljoner kronor.

Enligt regionen är lokalerna i Vårberg inte lika bra anpassade för geriatrik som de är på Södertälje sjukhus.

2025 går avtalet med Vårbergsgeriatriken ut och då ska förflyttningen börja. De beräknas finnas på plats på Södertälje sjukhus till början av 2026 när den nya sjukhusbyggnaden står klar.

Källa: Region Stockholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.