Foto: SVT

Pensionärer ska lära varandra om integration

Uppdaterad
Publicerad

Att träffas, prata och byta erfarenheter – det är så svenskfödda och utlandsfödda pensionärer ska integreras när PRO och ABF samarbetar för att föra samman äldre från olika kulturer.

Det är Pensionärernas riksorganisation, PRO, och Arbetarnas riksförbund, ABF, som tillsammans har dragit i gång ett integrationsprojekt. Tanken är att föra samman äldre från olika kulturer där de kan lära sig av varandra.

– Det är viktigt att vi möter fördomar och rädsla som finns bland våra medlemmar. Det finns många äldre som är lite rädda för det okända, att man inte beter sig på samma sätt eller så, säger Christina Tallberg, ordförande i PRO:s riksorganisation.

Naturligt sätt att träffas

Genom studiecirklar och träffar ska pensionärer med olika bakgrund träffas. Där kan utlandsfödda lära sig svenska, och svenskfödda kan ta del av andra kulturer – en modell som använts av ABF i Södertälje tidigare.

– Det gäller att hitta ett naturligt sätt där de kan träffa varandra och byta erfarenheter. När man börjar känna varandra blir integrationen mycket lättare, berättar Adnan Can, som arbetat med interkulturella föreningar i Södertälje och Nykvarn i 20 år.

Södertäljemodellen gett resultat

Han menar att ”Södertäljemodellen” har gett bra resultat i ABF Södertälje och hoppas att den kan användas i fler ABF-föreningar.

– Det är viktigt att lära äldre om integration därför att vi sitter i samma båt. Vi måste leva tillsammans sida vid sida, säger Adnan Caan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.