Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att höra Petra Jacob berätta om barnens attityder som förändrats. Foto: Aida Arslanovic/SVT

Petras projekt ska få fler barn på rätt väg i livet: ”Utbredd machokultur”

Uppdaterad
Publicerad

Petra Jacob tror på idrott som en metod för att främja en värdefull fritid och motverka att unga att hamnar snett. Idag, snart tre år efter uppstart, sysselsätter föreningen över 270 barn och ungdomar i veckan.

– Vi ser dem utvecklas som människor, säger Petra Jacob, Lebi skol-if.

Innebandy, volleyboll och fotboll är några av de idrotter som anordnas av Lebi skol IF. Aktiviteterna arrangeras för grundskoleelever i fyra olika stadsdelar och leds av föreningens egna ungdomsledare – vilka är nästan 55 stycken.

Föreningen har tydliga sociala regler eftersom föreningen, utöver att främja fysisk hälsa, ser idrott som en effektiv metod för att främja ungas relationer.

Integrationsverktyg

Petra Jacob framhåller att Sveriges föreningsliv är unikt, där personer med utländsk bakgrund inte alltid har en naturlig ingång. Men Lebi skol-if har lyckats engagera i Södertäljes idrottssvagaste områden, med många föräldrar med invandrarbakgrund.

– Det handlar också om integration, jag själv har varit där. Jag presenterade föreningslivet för mina föräldrar och det var viktigt för oss, säger Petra Jacob.

Petra ser utmaningar i de traditionella strukturer som finns inom föreningslivet idag: Starta klippet för att höra hur föreningen arbetar för att övervinna utmaningarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och kriminalitet

Mer i ämnet