Ett vapen från 1800-talet hittades hemma hos paret Foto: Polisens förundersökning/SVT

Pistol från 1800-talet hittades i Nykvarn – par döms för vapenbrott

Publicerad

Ett par i Nykvarn döms för vapenbrott efter att polisen hittat en pistol från 1800-talet i deras byrålåda. Det antika vapnet ska ha varit fullt fungerande.

Det var i mars som polisen gjorde en husrannsakan hemma hos en familj i Nykvarn. Längst ner i en byrålåda hittades en pistol med tyska vapenmarkeringar som var aktuellt på slutet av 1800-talet. I lådan fanns även patroner som passade pistolen, men också bland annat hagelgevärspatroner.

Antikt men fungerande

Tingrätten dömer nu paret för vapenbrott och skriver att det är fråga om ”ett vapen som är fullt fungerade – låt vara möjligtvis antikt.” Paret döms till villkorlig dom med samhällstjänst i 100 timmar, motsvarande tre månaders fängelse.

Skyller på inneboende

I förhör med polisen medger mannen att han en dag fick syn på pistolen hemma hos sig, fick panik och virade in det i papper. Tanken var att han ville gömma undan det från sina söner som är kriminellt belastade. Även kvinnan ska tidigare ha sett vapnet hemma och blivit rädd, men inte sagt något om det.

Paret pekar istället ut en man som de haft som inneboende i husets garage och uppger att vapnet kan ha tillhört honom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer