Åtalet väcktes i december förra året, men rättegången inleds först den 23 september. Under tiden har polisen alltså fått jobba vidare. Foto: Janerik Henriksson/TT

Polis åtalad för grovt bedrägeri i Södertälje – får jobba vidare

Uppdaterad
Publicerad

En polis åtalades, tillsammans med flera andra personer, i december misstänkt för omfattande fusk med assistansersättning i Södertälje – till ett värde av sex miljoner kronor. Men han får jobba vidare som utredare. SVT kan också berätta att polisen sedan tidigare är dömd för bland annat dataintrång.

SVT har tidigare rapporterat om polisen, som då endast var misstänkt i assistanshärvan. Nu kan vi slå fast att han arbetat som utredare även efter att åtalet om grovt bedrägeri väcktes i december, samt att han arbetar i lokalpolisområde Botkyrka.

I mars var den misstänkte polisen förundersökningsledare för ett fall rörande hot mot tjänsteman.

Enligt uppgifter till SVT: ”Han vistas i utredningsavdelningens lokaler där brottsutredningar men även operativt arbete bedrivs.”

Misstänks för fusk med assistansersättning

Detta samtidigt som polisen, tillsammans med sina syskon, misstänks för omfattande fusk med assistansersättning – totalt ska de ha lurat till sig runt sex miljoner kronor. Det handlar om personlig assistans för deras gemensamma pappa i Södertälje.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon går SVT:s reporter igenom hur miljonbedrägeriet avslöjades i assistanshärvan. Foto: SVT

Vi kan även se att polismannen sedan tidigare är dömd. I sitt arbete som polisassistent 2022 dömdes han för två fall av dataintrång och folkbokföringsbrott.

Då han har gjort slagningar i polisens IT-system som inte varit nödvändiga för arbetet.

Polisens svar

Polismyndigheten vill inte medverka i en intervju, men skriver till SVT:

”Vi kommenterar som regel inte några personalärenden där det inte finns en dom som vunnit laga kraft.”

På frågor om hur myndigheten ser på anställda som misstänks för brott skriver Daniel Gazette på polisens pressavdelning:

”Frågan om tillfällig placering avgörs med ledning av omständigheterna i varje enskilt fall – den misstänkta brottslighetens art och svårhetsgrad, den anställdes arbetsuppgifter och i vilken omfattning allmänhetens förtroende för polisen kan ta skada om den anställde får fortsätta att arbeta med sina tidigare arbetsuppgifter.

I dagsläget saknas lagliga förutsättningar för en statlig arbetsgivare att ensidigt stänga av en medarbetare från arbetet.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.