Foto: Janne Åkesson/Swepix

Efter att polis skjutit mot bil i Hovsjö – åklagare utreder tjänstefel

Uppdaterad
Publicerad

I samband med en fordonskontroll i Hovsjö centrum på tisdagseftermiddagen avlossade en polisman flera skott mot en personbil, som enligt polismannen ska ha försökt köra på honom. Föraren har anhållits misstänkt för mordförsök. Samtidigt utreder åklagaren polisen för tjänstefel.

– Det jag kan säga är att förundersökning är inledd för tjänstefel och nu ska olika utredningsåtgärder vidtagas. Det rör sig om att man har använt sitt vapen, säger åklagare Lena Littner vid särskilda åklagarkammaren till SVT.

Polisen skulle kontrollera ett fordon i Hovsjö på tisdagseftermiddagen, föraren kliver ut ur bilen och det som sedan resulterar i att polisen avlossar skott mot bilen, är inte helt klartlagt men polisen presstalesman beskriver händelsen så här:

– Polismannen ville genomföra diverse utredningsåtgärder, den misstänkte kliver tillbaka in i bilen, åker från platsen och då så försöker den andra polismannen gå ut i vägbanan och då styr föraren mot polismannen, som får slänga sig åt sidan för att inte bli påkörd, säger Mats Eriksson, polisens presstalesperson, till SVT Södertälje.

Minst tre skott avlossas

I samband med detta avlossar polisen skott, på bilder syns minst tre skott på bilen, som trots det lyckas komma undan. Ingen ska ha skadats i samband med händelsen och personen som satt i bilen anhölls ett dygn senare och bilen hittas i en annan del av Hovsjö.

Minst tre skotthål syns på bilderna. Foto: Janne Åkesson/Swepix

– Vi har gott utredningsläge, säger Mats Eriksson.

Två förundersökningar pågår

Nu har två parallella förundersökningar inletts, den ena rubriceras som mordförsök och handlar om förarens agerande och den andra rubriceras som tjänstefel och handlar om polismannens agerande.

– Vi håller på att höra personer som har gjort iakttagelser på platsen, säger kammaråklagare vid Södertörn Rasmus Öhman, som håller i utredningen mot bilföraren.

Vem av poliserna sköt, han som stod i vägen för bilen eller den andra?

– Jag kan inte kommentera vem som avlossade skott.

Men ska en polisman ställa sig framför ett fordon som trycker på gasen?

– Vilken svår fråga, det vet jag inte men det är det som verkar ha gjorts i det här fallet, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.