Robert Anbergsgatan i Ronna, i närheten där kvinnan blev påkörd. Foto: TT

Polisen efter påkörning: Stark koppling till islamofobi

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Södertälje har talat med Daniel Godman, chef för hatbrottsgruppen i Stockholm om det misstänkta hatbrottet som skedde i onsdags. – Vi håller på med alla brott med ett misstänkt hatbrottsmotiv och det är därför vi har tagit över det här ärendet från Södertäljepolisen, säger han.

Det var på onsdagskvällen som den gravida kvinnan kom gåendes på Robert Anbergs väg när hon blev påkörd av en mopedförare.

Föraren ska i samband med påkörningen ha utryckt sig islamofobiskt mot kvinnan eftersom hon bar en hijab, enligt Daniel Godman, chef för hatbrottsgruppen i Stockholm som nu utreder händelsen.

Hatbrott mot gravid kvinna i Ronna

– De uttalade ett starkt förakt mot henne som muslim och mot muslimer i allmänhet som bor i området, säger Daniel Godman.

Svårt att bevisa

Enligt Daniel Godman är den typen brott svåra att bevisa och det finns i nuläget ingen misstänkt för brottet.

– Det kan handla om en ”ord mot ord”-historia. Det som vi har just nu är uppgifterna från kvinnan själv som vi måste höra, säger Godman och fortsätter:

– Förhoppningsvis kan det styrkas av den person som hon var i sällskap med. Annars är det tacksamt om det finns inspelningar eller fler vittnen som kan styrka den här speciella motivbilden, säger Daniel Godman.

Islamofobisk motivbild

Arbetar man utifrån att det är islamofobiska motiv?

– Ja precis, den här motivbilden har man om man på ett kränkande sätt eller förödmjukande sätt missaktar muslimer i allmänhet, så det är självklart att det har en stark koppling till det.

Polisen vädjar allmänheten om tips om händelsen.

Vad är ett hatbrott?

Hatbrott innebär att någon angriper en person eller en grupp av människor på grund av deras uppfattade ras, hudfärg, etniska bakgrund, trosbekännelse, sexuella läggning eller könsöverskridande identitet eller uttryck.

Den utsatta behöver inte ha egenskapen ifråga utan det räcker om gärningspersonen tror eller uppfattar att denna har det eller anser att denna representerar en grupp människor med sådana egenskaper, exempelvis ett visst etniskt ursprung eller religion.

Även om oenighet råder om vad som bör inkluderas i begreppet hatbrott råder internationell enighet om att händelsen är ett resultat av bristande respekt för mänskliga rättigheter och människors lika värde.

Källa: Brå, Brottsförebyggande rådet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hatbrott mot gravid kvinna i Ronna

Mer i ämnet