Foto: TT

Polisen nekas högtalare vid demonstration

Uppdaterad
Publicerad

Polisförbundet demonstrerar mot dåliga arbetsvillkor under Nobelmiddagen, men får inte använda högtalare.
– Jag tycker att man begränsar yttrandefriheten, säger Thomas Sjökvist, ordförande för Polisförbundet i Södertälje.

När polisförbundet i Stockholms län ansökte om att nu på torsdag få manifestera för bättre lön och arbetsvillkor på flera platser i centrala Stockholm så kom beslutet med ett förbehåll – inga högtalare. Ett beslut som nu kritiseras hårt av facket.

– Jag tycker att det är märkligt, det som är vanligt är att man har möjlighet att föra fram sitt budskap och för att kunna göra det har man rent tekniskt tillgång till högtalare eller scen i de fall man behöver ha det, säger Stefan Eklund, ordförande för Polisförbundet i region Stockholm, och fortsätter:

– Det normala, som jag kan erinra mig, är att dom som söker tillstånd får det.

”Det är praxis”

Polisens presstalesperson, Lars Byström, menar däremot att ingen som demonstrerar utanför stadshuset under Nobelmiddagen får ha högtalare.

– Det är tydligen en praxis för att det inte ska riskera att störa evenemang som pågår, dels i stadshuset och dels i konserthuset.

Men facket har ju sökt för fler platser och fått avslag för att använda högtalare på alla dessa?

– Det är förmodligen av samma skäl, dels har de sökt för konserthuset tidigare på dagen och dels vid stadshuset.

Men de hade också sökt för att få vara vid slottet och inte fått högtalare beviljat, hur kommer det sig?

– Det har jag ingen information om varför.

Tyst manifestation

Nu planeras istället en tyst manifestation utanför stadshuset, och att manifestationen äger rum just under Nobelfesten är något facket försvarar.

– Det kommer många beslutsfattare och maktelit till den här typen av prisceremonier så vi tycker att det då är lämpligt att visa att den svenska polisen inte är nöjd med de förutsättningar som ges just nu, säger Stefan Eklund, ordförande för Polisförbundet i region Stockholm.

Har upprört många

Polisförbundet räknar med att cirka 500 poliser kommer delta, varav flera är från Södertälje. Men Thomas Sjökvist, ordförande för Polisförbundet i Södertälje, menar att beslutet om att förbjuda högtalare har upprört många inom kåren.

–  Jag tycker att man begränsar yttrandefriheten för svensk polis. Svensk polis står ju upp för de demokratiska rättigheterna och försvarar andra grupper som demonstrerar men när svensk polis ska göra en manifestation så ska vi vara tysta. Det sänder väldigt dåliga signaler, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer