Foto: SVT

Svenska poliser rasar – här svarar chefen på protesterna

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av oktober fick polisinspektör Lisa Reventberg nog och drog igång kampanjen ”Nu räcker det”. Målet var att sätta fokus på polisens, som hon upplever det, usla arbetsvillkor. I dag, tiotusentals brev senare, mötte hon sin högste chef och tillika måltavla för kampanjen – rikspolischef Dan Eliasson.

Det jäser av missnöje bland Sveriges poliser. Ilskan och frustrationen över underbemanning, dåliga arbetsvillkor, låga löner och en impopulär omorganisation kulminerade i höstas när löneförhandlingarna misslyckades. 

I ”Veckans brott” berättar polisen Lisa Reventberg om hur hon en dag fick nog:

– Sveriges poliser mår skit, på riktigt. Under så många år har vi skrikit både uppåt och utåt om våra dåliga villkor men ingen har lyssnat. Vi mäktar inte med längre, säger Lisa Reventberg.

Upprop gav brevkampanj

Hennes upprop har fått tusentals poliser över hela landet att engagera sig i en massiv brevkampanj riktad mot politiker, medier och de egna cheferna. En av de som fått tusentals handskrivna protestbrev adresserade till sig är rikspolischefen Dan Eliasson som i kvällens program för första gången bemöter kritikstormen.

– Jag har personligen läst mellan 300 och 400 brev, men tillsammans med mina kolleger har vi läst i princip alla. Jag känner igen tonen och delar i många avseenden kritiken, säger Dan Eliasson. 

Han hävdar att löneförhandlingarna inte är strandade och att lönenivåerna kan komma att justeras.

Tjänar under 25.000

Facket har krävt en ingångslön på 25.000 kronor i månaden. Lisa Reventberg berättar om poliser med tio års erfarenhet av yttre tjänst som tjänar 24.700 kronor i månaden. Hon kallar det en skandal, att man inte kan få ihop sin ekonomi och få livet att fungera.

– Jag saknar förtroende för Dan Eliasson för det han visat hittills. Vi vill se konkreta konkreta förbättringar först. I Stockholm har vi samma 112-bemanning i dag som för tio år sedan, trots att samhället blivit mycket mer komplext och innevånarna fler.

Rikspolischef Dan Eliasson, som tillträdde i januari, värjer sig:

– Ge mig chansen att genomföra en lönerevision, jag  har inte fått göra det än. Jag tycker att tidigare ledning och Polisförbundet misslyckats hittills. I dag är det lättare att få bra betalt om man jobbar inne än om man är i yttre tjänst. Det är inte syftet med reformen och inte som jag vill ha det, säger Dan Eliasson.

Han säger sig vara beredd att uppvärdera polisyrket lönemässigt och att han vill införa individuell lönesättning, men hittills har inte polisledningen och facket kunnat enas om hur det ska gå till. På tisdagskvällen, bara timmar innan ”Veckans brott” skulle sändas meddelade Dan Eliasson att han vill ge poliserna bättre betalt.

”Vi vill uppvärdera polisyrket lönemässigt”, skriver han i ett pressmeddelande.

Frustrerade vittnesmål

I tusentals personliga brev, som lästs av SVT:s kriminalreportrar, ger svenska poliser uttryck för en stark frustration. Inte minst över de låga lönerna. Så här skriver en polis:

”Med sex år i tjänst har jag lägstalön, dvs 24.500 kronor.”

En annan vittnar:

”Mina vänner och familj undrar vad vi tjänar och tror inte att jag talar sanning när jag berättar om våran lön”

Frustrationen gäller även organisationen, bland annat Polissamordningen tidigare i år då 21 länspolismyndigheter slogs samman till en:

”Jag är frustrerad över att allt ska prioriteras. Varför? För att det saknas resurser. Pengar. Poliser. En konstant avsaknad av resurser av alla de slag. Hela tiden med andan i halsen.”

En annan polis:

”Det här läckande skeppet som är polismyndigheten glider fortfarande sakta framåt för att det finns några få med arbetsmoral och stort engagemang som ror med sina avbrutna och sönderskjutna åror.”

GW:s analys

Leif GW Persson menar att det inte är alla poliser det är synd om:

– Det är poliserna på fältet som ska göra jobbet som mår dåligt. De är lägst betalda och hela tiden försvinner en del av dem till byråkratiska uppgifter och då blir påfrestningarna på fältet ännu större. Det har blivit mer att göra under sämre betingelser och samtidigt är lönerna låga, säger Leif GW Persson.

Veckans brott sänds i SVT1 kl 21 och kan ses här på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen inom polisen

Mer i ämnet