Polischefen i Södertälje berättar att varje skjutning i sig är våldsdrivande. Hör honom från mordplatsen i Geneta. Foto: Ellinor Knoxborn/Maja Flygt/SVT

Södertäljepolisen om skjutvåldet på öppen gata: ”Får inte bli normaliserat”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler skjutningar i Södertälje sker på en allmän plats. Ett uppmärksammat fall är när en man sköts till döds mitt på dagen i Genetas handelsområde.

– Gärningspersonerna har svårt att sätta sig in i hur det drabbar andra och tredje part, säger polisen Max Åkerwall.

De uppgifter som SVT har tagit fram visar att antalet skjutningar på allmän plats har ökat i Södertälje under de senaste åren. Polischefen i Södertälje ser en risk för en normalisering av skjutandet, men menar att det absolut inte får bli så.

Hör honom om ökningen av skjutningar på öppen gata i videon ovan.

Skjutningen i Geneta

Polisen: Vi ligger tajt inpå de kriminella

Statistiken ger ju en dyster bild av utvecklingen. Finns det några ljuspunkter just nu?

– Det positiva är att samverkan både internt och med andra myndigheter har blivit mycket bättre. Jag har aldrig tidigare varit med om att vi har legat så tajt inpå de kriminella; vad de tycker, hur de tänker och hur de prioriterar, säger Max Åkerwall, polischef i Södertälje.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningen i Geneta

Mer i ämnet