Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Calle Kos om varför de nu varnar föräldrar om att gängen nu ökar sin rekrytering av barn och unga. Foto: Linda Asmar/SVT

Polisens varning: Gängen rekryterar intensivare bland barnen i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Södertälje riktar sig nu till föräldrar på Facebook om att de just nu ser stor aktivitet av att kriminella värvar barn och ungdomar in i gängkriminalitet.  Meddelandet ska också delas ut till vårdnadshavare i Södertäljes skolor. 

Polisen har på senare tid sett en ökad aktivitet av nyrekryteringen av barn och ungdomar in i gängkriminalitet.

– När vi har huggit huvudet av ormen i och med att vi tagit ledande personer, så behöver de fler som spanar, gömmer vapen och säljer narkotika. Vi ser att det går ner i åldrarna, säger Calle Kos, förundersökningsledare på ungdomsgruppen vid Södertäljepolisen.

Våldsspiralen i Södertälje

Föräldrar bör ta ansvar

Polisen uppmanar föräldrarna att se vad deras barn gör och vilka de umgås med.

– De måste våga fråga om de ser att barnens umgänge eller vanor förändras, säger Calle Kos.

Finns det något som Polisen kan bli bättre på när det kommer till nyrekryteringen av barn och unga?

– Vi behöver utreda snabbare, men det har varit svårt eftersom det har varit så akut just nu med all aktivitet här. Men nu gör vi en rejäl satsning på ungdomarna och vi har fått mer resurser. Så vi kommer få fler saker gjorda snabbare. Sedan så behöver vi bli bättre på att vara öppna och samverka med socialtjänsten och de med oss, säger han.

Hör Calle Kos berätta hur gängen går till väga och vad föräldrar bör vara vaksamma på i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsspiralen i Södertälje

Mer i ämnet