Foto: SVT

Prisat läsprojekt för barn öppnar i Hovsjö centrum

Uppdaterad
Publicerad

Läsa för integration är ett prisat Södertäljeprojekt som nyligen beviljades en kvarts miljon i stöd från Kulturrådet. Och nu står det klart att man i sommar kommer att ordna träffar också i centrala Hovsjö.

– Jag vill se en Pippi växa fram i varenda tjej som är här. Pippi är en stark tjej som står för vad hon tycker och tänker, hon testar och bryter normer konstant och hon är feminist. Det vill jag se i varenda tjej.

Det säger Marlen Eskander, initiativtagare till Läsa för integration – projektet som vill bygga broar till det svenska samhället genom böcker och läsande.

”Det är fantasi”

Under ett års tid har barn och föräldrar träffats i Assyriska kulturhuset i Södertälje en gång i veckan. Och varje gång står högläsning på svenska och tillhörande improvisationsteater på programmet.

En av de unga deltagarna är Basmin Eskander. Hon tycker det är kul med improvisation.

– När man gör teater så kan man hitta på olika roller. Det är fantasi, säger hon.

Läser Astrid Lindgren

Under våren har det lästs mycket ur Astrid Lindgrens böcker. Och även om högläsningen är på svenska så blandas det ibland in ord på andra språk.

– Här får de känna att det är accepterat att blanda språk för ”jag är en blandning, jag är inte den ena eller det andra”. Jag brukar säga att vi jobbar med att hybridisera barnen, säger Marlen Eskander.

Öppnar även i Hovsjö

Läsa för integration fick i fjol 5i12-priset för sina insatser och i förra veckan stod det klart att projektet får 250 000 kronor i stöd från Kulturrådet. Pengar kommer att användas redan i sommar då man under sju veckor kommer anordna liknande träffar också i Hovsjö centrum. Det för att försöka locka fler deltagare och en bredare publik.

– Vi har en bra plattform här i Assyriska föreningen med väldigt många besökare. Men vi tycker att utifrån opartiskhet och neutralitet så behöver vi finnas på neutral mark också och vara tillgänglig för fler barn i Södertälje. Det behövs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.