Hör förbundet om varför de vill ha nationell screening: ”2300 män dör varje år av prostatacancer, vi skulle kunna rädda hälften av dem”. Foto: Samy Dahlman/SVT

Prostatacancerförbundet: Region Stockholm bryter mot lagen

Publicerad

Prostatacancer är den vanligaste formen av cancer som drabbar män. Varje år diagnostiseras omkring 2 000 män i Region Stockholm med sjukdomen.

– Av dem upptäcks ungefär 400 för sent och en del hade kunnat räddas om de hade kallats tidigare till undersökning, säger Calle Waller, vårdpolitisk talesman i Prostatacancerförbundet. 

På tre punkter bryter Region Stockholm mot patientlagen, menar Calle Waller på Prostatacancerförbundet. Lagen säger att vården ska vara jämlik, vården ska vara organiserad efter sjukdomen och patientens behov och att vården ska vara tillgänglig utan onödig väntetid. På dessa punkter levererar inte Region Stockholm, menar Calle Waller.

Hur allvarligt är det om regionen inte följer lagen?

– Jag tycker det är allvarligt, men regionen rycker bara på axlarna. När vi vanlig dödliga bryter mot lagen, då råkar vi illa ut. Men en region kan göra det systematiskt och under många år, säger Calle Waller.

”Screening ger inte automatiskt jämlik vård”

Region Stockholm säger att det faktum att man ännu inte har organiserad provtagning kan leda till ojämlik vård, men att screening inte automatiskt löser problemet.

– Även inom ramen för organiserad provtagning har vi jämlikhetsfaktorer att fundera kring. Även om alla män får exakt samma brev så är alla män olika individer och tar till sig information på olika sätt, säger Lisa Jelf Eneqvist, verksamhetsutvecklare Region Stockholm.

Genom en namninsamling vill Prostatacancerförbundet nu ställa krav på ett införande av nationell screening.

Hör varför förbundet vill ha screening, i klippet: ”Stockholm är otroligt senfärdiga”.

Prostatacancer i Region Stockholm

Drygt 20 000 män i regionen lever med en prostatacancerdiagnos.

Omkring 2 000 nya fall upptäcks varje år.

Källa: Prostatacancerförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.