Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Om det inte varit för den felaktiga prognosen hade förskolan inte öppnat igen tror verksamhetschefen på Södertälje kommun. Foto: Rosanna Lindén/SVT

Felprognos stänger ner förskola i Järna: ”Den läggs i malpåse”

Uppdaterad
Publicerad

En renoverad och nyöppnad förskola i Järna slår igen portarna.

– Konvaljen läggs i malpåse, säger verksamhetschefen Katarina Weidenhaijn. Bakgrunden är både världsläget och fel prognos kring vilka som flyttar till Järna, menar hon.

Förskolan Konvaljen i Järna stänger bara ett år efter att den öppnat på nytt. Anledningen är en befolkningsprognos som slagit fel. Något som Länstidningen i Södertälje har lyft på ledarsidan.

Den prognos som återöppnade förskolan visade på 665 barn i Järna 2024 – och nu tror man i stället att det landar på 565 barn.

”Måste bli bättre”

– Man har tänkt fel kring vilka som har flyttat till det nya området Kallfors, och vissa bostäder som vi trodde skulle vara klara är inte färdiga, säger Katarina Weidenhaijn, verksamhetschef för de kommunala förskolorna i Södertälje.

Felprognosen har kostat skattebetalarna renoveringar på 700 000 kronor plus en löpande årshyra på strax över en miljon kronor.

– Samtidigt har vi lagkrav på att kunna erbjuda platser, och en paviljonglösning hade varit dyrare, säger Katarina Weidenhaijn.

De 19 barn som går på förskolan nu omplaceras till andra kommunala förskolor i Järna.

Osäkra tider för prognosmakare

Enligt Magnus Lundin, statistiker på Södertälje kommun, är det extra besvärliga tider för prognosmakarna.

”Ja, det är svårare att prognostisera. Dels så har pandemin påverkat dödligheten, det finns en trend med att framförallt yngre kvinnor avstår att skaffa barn vilket gör antagandena om fruktsamhet svårare att ta fram och osäkerheten i konjunkturen, som kan påverka bostadsbyggandet och därmed också inflyttningen, gör det svårare.”

Även SCB, Statistiska centralbyrån, beskriver att de senaste åren varit utmanande

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.