Boel Godner är besviken över att regeringen nu förlägger den nya Utbetalningsmyndigheten till Stockholm i stället för Södertälje som det tidigare var bestämt. Foto: Aida Arslanovic/SVT

Regeringen backar – välfärdsmyndigheten hamnar inte i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Nu ändrar den nya regeringen beslutet om att den nya Utbetalningsmyndigheten ska ligga i Södertälje. I stället hamnar myndigheten i Stockholm, något LT var först att berätta om.

Den nya Utbetalningsmyndigheten hade av den förra regeringen lokaliserats till Södertälje. Myndighetens huvuduppgifter ska vara att förebygga, upptäcka och förhindra välfärsbrott. Att den nu placerats i Stockholms kommun i stället kan läsas i Finansdepartementets tilläggsdirektiv. 

Boel Godner (S) fick känslan att intresset för Södertälje svalnat efter valet.

– Vi hade visat dem lokaler och haft möte i somras och våras och det kändes bra, sedan tvärvände det, säger Boel Godner till LT.

Inte tillräcklig kompetens

Att den tidigare regeringen först ville placera myndigheten här tror hon beror på att Södertälje kommun länge arbetat systematiskt mot välfärdsbrott och fusk med utbetalningar.

Men det var inte tillräckligt för att myndigheten skulle förläggas i Södertälje.

– De säger att det beror på lokaler och kompetens. Det är mycket förvånande att regeringen säger det till en kommun med 100 000 invånare och 53 000 arbetstillfällen, säger Boel Godner till LT.

Så här lät det i våras när den nya myndigheten skulle hamna i Södertälje och skapa 70 nya jobb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.