Chris Heister (till höger), landshövding i Stockholms län. Foto: SVT/TT

Rekord i bostadsbyggande

Publicerad

Det byggs så mycket i länet just nu att det förhoppningsvis inte knakar i fogarna. Förra året blev dryga 16.000 bostäder färdiga för inflyttning. I Södertälje har man också ökat takten sedan tidigare.

Det byggs mer än på länge i Stockholms län. Under året 2016 plussades antalet bostäder i länet med 16.250 stycken, enligt en rapport från länsstyrelsen.

– Det här är ett välkommet tillskott för gamla och nya länsbor, säger landshövdingen Chris Heister i ett pressmeddelande.

Ökat i Södertälje

I Södertälje monterades de sista dörrhandtagen på 331 bostäder förra året, vilket kan jämföras med till exempel 2013 då siffran låg på 59 bostäder.

I vintras fick kommunen dessutom ett miljonbidrag från staten så att man kan öka takten ytterligare.

Även omvandlingar av fritidshus till bostäder har bidragit till ett lättande, om än marginellt, tryck på bostadsmarknaden. I Södertälje gjordes 50 fritidshus om till hem och även tre lokaler/vindar.

Dyra hem

Men enligt länsstyrelsens rapport har fortfarande länets alla kommuner ett underskott på bostäder. Och det nybyggda är oftast dyrt.

– Det saknas fortfarande bostäder för ekonomiskt svaga hushåll. Endast en tredjedel av bostäderna som tillkommit sedan 2010 har varit hyresrätter, säger Chris Heister.

– Det behövs ett utvecklingssamarbete för att få fram billigare nyproduktion så att utbudet blir mer allsidigt än vad det är i dag.

Även de kommande åren räknar man med att bostadsbyggandet kommer att hålla den här takten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.