Det är framförallt antalet fimpar som har minskat på Södertäljes gator – hör mer i klippet. Foto: SVT

Minskning av skräp på Södertäljes gator: ”Har jobbat systematiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Skräpet på gatorna i Södertälje har minskat sen förra året, det här enligt Håll Sverige rents skräpmätning. Och det är framförallt antalet fimpar som har blivit färre på gatorna.

– Men samtidigt som det blivit mindre skräp i stadskärnan så har det blivit mer i naturen, säger Johanna Ragnartz, Vd på Håll Sverige rent i videon.

Varje år utförs en skräpmätning där man måttar upp en yta på 10 kvadratmeter på slumpvis valda platser och ser hur många skräpartiklar som mäts upp inom det området.

För 2020 låg det totala antalet uppmätta skräpartiklar per 10 kvadratmeter på 9,55 i Södertälje. Vilket kan jämföras med i år då denna siffra ligger på 4,14 skräpartiklar. När det kommer till fimpar låg siffran på 5,99 fimpar per yta 2020 jämfört med årets siffra på 2,69 fimpar.

Hör mer om hur det ser ut med nedskräpning i Södertälje i klippet ovan: ”Har jobbat med frågan i flera år”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sopkaoset i Södertälje

Mer i ämnet