Förra årets rekord på 28 052 kronor väntas nu slås av årets bonus på 29 252 kronor. Foto: TT

Rekordbonus till Scaniaanställda

Scania väntas i år kunna ge sina anställda en rekordstor bonus, enligt Barometern.se. Företaget gynnas bland annat av att en betydande del av Europas lastbilsflotta behöver förnyas.

Bonussystemet på Scania infördes 1996 och i år väntas man alltså nå den högsta summan sedan dess. Förra årets rekord på 28 052 kronor kommer slås av årets beräknade bonus på 29 252 kronor, skriver Barometern.se.

– De som har hängt i under alla år har nu värden på mellan 600 000 och 700 000 kronor för att förstärka sin pension med, säger presschefen Hans-Åke Danielsson till tidningen.

Sliten flotta ger intäkter

Rekordbonusen följer i spåren av ett i mångt och mycket framgångsrikt år för företaget. På grund av att en betydande del av lastbilsflottan i Europa är sliten kan Scania kliva in och möta en stor efterfrågan.

– Behovet av att byta ut lastbilar och den ekonomiska situationen i Europa har en positiv inverkan på lastbilsbehovet, skriver företagets VD Henrik Henriksson i en rapport på Scanias webbsida.

Även intäkterna under förra året nådde en rekordnivå. Vinsten blev emellertid mindre vilket kan förklaras av att Scania har lagt undan pengar för att klara de konkurrensböter som EU kan komma att kräva, enligt Barometern.se.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer