Arkivbild. Foto: TT

Rekordmånga olegitimerade lärare sökte vidareutbildning

Uppdaterad
Publicerad

Antalet lärare som söker vidareutbildning för att få legitimation har ökat stadigt de senaste åren. I år var det rekordmånga som sökte till vårterminens antagningsomgång.

År 2011 skärptes legitimationssystemet. Sedan dess är det många lärare utan legitimation som har fått sätta sig i skolbänken. De senaste fem åren har antalet ansökningar till vidareutbildning av lärare (VAL), ökat stadigt från sammanlagt cirka 1 400 ansökningar år 2013 till cirka 2 900 ansökningar förra året.

Rekordmånga sökande 2018

I år är det rekordmånga som olegitimerade lärare som sökt sig till vårens terminstart, sammanlagt 1 289 ansökningar kom in, av dem var det 559 som slutligen antogs till utbildningen. 

VAL-projektet

VAL-projektet, vidare utbildning av lärare, är ett nationellt projekt som vänder sig till verksamma lärare utan legitimation. Umeå universitet är nationell samordnare för projektet där sammanlagt åtta olika lärosäten i Sverige håller utbildningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.